Naslovnica

Sirova snaga staroga mita

Uz kvalitetnu njemačku produkciju i dobro osmišljenu pozadinsku priču, „Barbari“ su izvrsna ekranizacija priče o borbi u Teutoburškoj šumi koja vješto oduzima ovu priču iz ruku njemačke krajnje desnice.
29. prosinca 2020. u 09:56 0 komentara 675 prikaza
Foto: Netflix

Povijesni mitovi o velikim pobjedama, krunidbama, prvim kraljevima i postanku države prisutni su u udžbeniku povijesti gotovo svake nacije.

IZ NOVOG BROJA Prkos, upornost i spas

Svi žele znati odakle potječu, kako su se izgradili i zašto baš na tome prostoru. Te priče o postanku bitne su jer zaokružuju narod te nacije, daju im zajedničku priču, nešto što svi dijele i što ih ujedinjuje. U 19. i 20. stoljeću ti mitovi pogotovo su došli do izražaja dolaskom ideologija koje su tragale za upravo takvim pričama kako bi opravdali svoje političke stavove diskursom koji je išao njima u korist. Često su tada povjesničari polazili od zaključka pa se tek onda vraćali dokazima koji su podržavali njihove unaprijed zacrtane ideje. Jedan od takvih mitova izgrađen je na pravome povijesnom događaju, a to je bitka u Teutoburškoj šumi, kada je skupina germanskih plemena predvođena vojskovođom Arminijem porazila tri rimske legije, zaustavila njihov daljnji prodor i vratila rimsku vojsku do Rajne. Bitka je kasnije iskorištena kao trenutak u kojemu je osnovana njemačka nacija, a njezin mitski status kasnije je prigrlila i nacistička ideologija koja je žudila za takvim misticizmom germanskih plemena.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2020. 

IZ NOVOG BROJA Zakašnjela pravda IZ NOVOG BROJA Iskopavanje grijeha IZ NOVOG BROJA Mrtva trka u sigurnost
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.