Naslovnica

Ivan Mažar

Uz njegovo ime tijekom obrane Vukovara, posebno dijela bojišnice gdje je bio njegov položaj, Jadranska ulica, pruga i željeznički most prema Vinogradskoj ulici i Bršadinu, vežu se dva značajna događaja.
18. lipnja 2018. u 07:44 0 komentara 2956 prikaza
Foto: Narod.hr

Pod naslovom Branitelj i njegov vjerni pas prije puno godina u tjedniku Hrvatsko slovo ispričana je priča o Ivanu Mažaru, „starome Mažaru“, kako su ga zvali branitelji s Trpinjske ceste.

IZ NOVOG BROJA Zoran Čikotić

Pridjev „stari“ mogao se tada shvatiti dvojako. Naime, jedan od sinova Ivana Mažara, Vinko, bio je prvi zapovjednik Borova naselja, od organiziranja obrane do dolaska Blage Zadre, a potom, do ranjavanja u rujnu 1991. godine, zapovjednik Trpinjske ceste. Također, Ivan Mažar bio jedan od starijih branitelja, posebno u odnosu na srčane mladiće koji su činili okosnicu obrane toga dijela bojišta. Ivan je rođen 1. travnja 1930. godine u Prijeboju, Korenica, kao drugi od petorice sinova Danice Mažar rođ. Čorak i Nikole Mažara. Ivanov život kao da je napravio sudbinsku kružnicu u kojoj se povijest gotovo u potpunosti ponovila; godine 1942. partizani su mu strijeljali oca i zapalili selo u kome su do tada živjeli. Nekoliko mjeseci kasnije ubijen mu je i stariji brat, a Mažari nikada nisu doznali mjesto gdje je pokopan.

Nakon Drugoga svjetskoga rata nova ih je vlast raselila, članove njegove obitelji protjerala na različite strane, a on sam, ne znajući dugo gdje su mu se nalazili majka i tri mlađa brata, preživljavao je radeći na prikupljanju ljetine na poljima oko Sunje. U Vukovar, kod daljnje rodbine, došao je 1953. godine. Nakon što je odslužio ondašnju vojsku, u braku sklopljenom 1956. godine s Marijom, djevojački također Mažar, dobio je troje djece, sina Vinka (1957,) kćer Slavicu (1958.) te još jednoga sina Željka (1965.). Do 1969. godine Ivan je radio u Kombinatu Borovo, potom odlazi na rad u Njemačku i tamo ostaje do 1974. godine. Po povratku u Borovo naselje opet se zapošljava u Borovu, u pogonu Valjara poznatome po teškim uvjetima rada, te tamo radi sve do umirovljenja 1989. godine. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018.

IZ NOVOG BROJA Zvonko Sabljak IZ NOVOG BROJA Nisu zaboravljeni - Jozo Vuleta IZ NOVOG BROJA Zoran Gruber Grubi


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.