UVODNIK NOVOGA BROJA

Doista, tko je bio general Maksimilijan Čičerić Baćanski

Vojna povijest
05.07.2020.
u 10:05

Čitateljska javnost svakako treba znati da je nakon Borojevića Čičerić bio najistaknutiji Hrvat austrougarske vojske Prvoga svjetskog rata.

U vojnim krugovima, posebno germanskoga, ali i anglosaksonskoga govornog područja, Čičerić je poznata figura. Citiran, proučen i analiziran. No kod nas za njega čitateljska publika još nije imala prilike saznati pa je ovaj članak mali prilog popularizaciji njegova djelovanja tijekom Prvoga svjetskog rata i uloge koju je u njemu odigrao.

Čitateljska javnost svakako treba znati da je nakon Borojevića Čičerić bio najistaknutiji Hrvat austrougarske vojske Prvoga svjetskog rata. Nepravedno bi bilo reći je li to mjesto zaslužio general Sarkotić, netko treći ili on, ali prema svojoj ulozi i položaju te činjenici da je uopće razmatran za položaj „generalissima“ – vrhovnoga vojnog zapovjednika austrougarske oružane sile, svakako je jasno o kako važnomu austrougarskom časniku i kakvoga kalibra se radilo.

Ovim riječima kolega Filip Katanić završava članak o Maksimilijanu Čičeriću Baćanskome, austrougarskome generalu hrvatskoga podrijetla, o kojemu se danas gotovo ništa ne zna. Samo pitanje na naslovnici, tko je bio Čičerić, čak je i kod odličnih poznavatelja vojne povijesti izazvalo pitanje – doista, tko je on bio? Tako dolazimo do još jedne važne osobe koja je ostavila duboki trag u suvremenoj hrvatskoj povijesti, posebno vojnoj, i posebno u Prvome svjetskome ratu, koju je također nakon rata prekrio totalni zaborav. Zato je jedan od ciljeva magazina da iz povijesnog zaborava izvuče ovakve likove. O Čičeriću će još biti riječi, jer kolega Katanić o njemu radi doktorski rad, a nakon obrane doktorata nadamo se i knjizi o Čičeriću, logičnom slijedu nakon knjige o Svetozaru Borojeviću. Prije toga, do kraja godine Katanić će imati knjigu o Galiciji 1914. godine, ratnoj klaonici u kojoj je živote ostavilo mnoštvo Hrvata, i koja je najprepoznatljivija ostala do danas zahvaljujući Miroslavu Krleži, a Katanić će prvi put obraditi sve aspekte te bitke.

U jednom od idućih brojeva magazina objavit ćemo članak o još jednom značajnom visokom časniku austrougarske vojske koji je bio hrvatskih korijena. No njegovo ime neka ostane tajna, dok ne izađe u magazinu. I on je nezasluženo zaboravljen, a bio je također u samome vrhu austrougarske vojske u Prvome svjetskom ratu.

Foto: Vojna povijest

 

Komentara 1

RA
rayip
13:20 06.07.2020.

Ovo je najbolji posao koji Google sada plaćA. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ----➤➤➤➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije