Naslovnica

Od "S-Boot-a" preko 16. pješačke pukovnije 1914. godine do Osmanlija

U ovome broju magazina donosimo još jedan važan doprinos istraživanju sudjelovanja Hrvata u Prvome svjetskom ratu.
06. travnja 2020. u 10:10 0 komentara 453 prikaza
Foto: Vojna povijest

Bio je to travanj 2011. godine. Tog je mjeseca prije devet godina izašao prvi broj našeg i Vašeg magazina. U ovih devet godina izašlo je već 109 brojeva, uključujući ovaj koji držite u rukama. U to doba prije devet godina bio je to prvi takav magazin na hrvatskome tržištu.

UVODNIK NOVOGA BROJA Standard samohodnim haubicama postavili Amerikanci, zatim ih razvili Sovjeti

Dok su u svijetu već godinama i desetljećima izlazili slični, u Hrvatskoj je bila praznina, uz poneka izdanja koja su naginjala tematikama iz vojne povijesti, ali sadržajno ne kao što je to pokrenuo VP. I držimo se do danas, u prvom redu zahvaljujući Vama, svakoj vjernoj čitateljici i vjernome čitatelju, kao i našim autorima koji su svojim radovima obogatili i magazin i naše znanje iz vojne povijesti. Hvala svima!

Kolega Hrvoje Spajić jedan je od tih autora, koji magazin već dugo puni izuzetno kvalitetnim člancima, i kojega, prema Vašim reakcijama, jako rado čitate, kao i njegove knjige. Osim što u ovome broju imamo nastavak njegovog novog serijala o Osmanlijama, on nam od ovog broja donosi u nekoliko nastavaka i izuzetno zanimljivu priču pod glavnim naslovom „S-Boot”. To još nismo imali u magazinu, a priča kreće od završetka Prvoga svjetskog rata, kada je, s obnovom njemačke ratne mornarice, sagrađen prvi „Schnellboote“, revolucionarno plovilo s izuzetnim nautičarskim performansama i karakteristikama. U ovome broju imamo prvi dio priče o nastanku tih njemačkih plovila te o svim akcijama u kojima su sudjelovala do 1940. godine. Vjerujem da će Vam biti jako zanimljivo i poučno.

U ovome broju magazina donosimo još jedan važan doprinos istraživanju sudjelovanja Hrvata u Prvome svjetskom ratu. Kolega Filip Katanić donosi izvrstan materijal o Varaždinskoj 16. pješačkoj pukovniji na Balkanskome bojištu 1914. godine, uz koju je i izvrstan slikovni materijal sačuvan u Državnom arhivu u Bjelovaru. I da ne nabrajam dalje, uživajte i u ovome broju, a mi već pripremamo nove teme i nova iznenađenja za 110. broj. U njemu će glavni naglasak biti na 100. godišnjici smrti feldmaršala Svetozara Borojevića koja se navršava u svibnju!

 | Autor : Vojna povijest Foto: Vojna povijest

UVODNIK NOVOGA BROJA O tri operacije HV-a u jednome broju - Maslenica, Peruća i Otkos-10 UVODNIK NOVOGA BROJA Djelovanje srpskoga topništva može se usporediti s djelovanjem današnjih terorističkih skupina DOMOVINSKI RAT - KNJIGE Zašto su slali vojsku u UNPROFOR?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.