Naslovnica

Dom invalida u Parizu, grobnica Napoleona Bonapartea

U kompleksu se danas nalaze Muzej oružja, Muzej suvremene povijesti i Muzej reljefa.
01. travnja 2021. u 09:04 0 komentara 315 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Dom invalida (Les Invalides) je jedna od velikih znamenitosti u Pariza. Izgrađen je između 1670. i 1676. godine kao mjesto za umirovljenje francuskih vojnika, a također se koristio kao mjesto pokopa francuskih maršala i generala. Dom invalida najpoznatiji je po tome što je u njemu smještena grobnica Napoleona Bonapartea. U kompleksu se danas nalaze Muzej oružja, Muzej suvremene povijesti i Muzej reljefa.

IZ NOVOG BROJA Napoleonova egipatska avantura 1798. - 1801.

Kralj Luj XIV. zapovjedio je izgradnju Doma invalida u znak priznanja žrtvama vojnika koji su se borili u njegovim ratovima. Većinu zgrada za njegu i smještaj veterana dovršio je u pet godina (1671. –1676.) arhitekt Libéral Bruant. Međutim, imao je poteškoća s projektiranjem crkve koja je trebala služiti i stanarima i kralju. Bruantova lađa na kraju je postala vojnička kapela (Église des Soldats). Na prijedlog arhitekta i dizajnera Pierrea Fontainea, lađa je bila prekrivena barjacima protivničkih vojski koje su zarobili pobjednički francuski vojnici. Arhitekt Jules Hardouin-Mansart (najpoznatiji po Versajskoj palači) doveden je da projektira kraljevsku kapelu, nazvanu Kupolska crkva (Église du Dôme). Vanjski dio kupole omotan je zlatnim listićima, a unutrašnjost je ukrašena freskom Charlesa de La Fossea koji prikazuje Luja IX. (Sv. Luja) u činu poklanjanja mača Kristu. Dvije su kapelice bile povezane ovalnim svetištem otvorenim za obje. Nastala hibridna crkva bila je posvećena Luju IX., najcjenjenijem francuskom kralju ratniku.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Ilustracija: Maurice Leloira prikazuje kralja Luja XIV. u svečanoj pratnji prilikom otvaranja Doma invalida 1674. godine.

 Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Corps Carabinieurs de Monsieur Francuski karabinjer RATNI NEUSPJESI Krvavi pohod Napoleona na Rusiju 1812. godine Rat 1807. Bitka kod Eylaua
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.