Naslovnica

Eksponati iz Drugog svjetskog rata u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Najviše eksponata dobili smo od Zlatka Živkovića iz Zagreba koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu bio student.
03. veljače 2020. u 12:57 0 komentara 583 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

U ovome broju magazina predstavljamo dio eksponata vezan za Drugi svjetski rat. Najveći dio zbirke odnosi se na našu knjižnicu u kojoj se, uz naslove objavljene za vrijeme Drugoga svjetskog rata, nalazi i dosta dokumenata i fotografija iz tog razdoblja hrvatske povijesti.

IZ NOVOG BROJA Vatreno oružje u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Najviše eksponata dobili smo nasljedstvom zbirke Zlatka Živkovića iz Zagreba koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu bio student i zaljubljenik u automobile i aviotehniku. Zato se danas kod nas može vidjeti nekoliko stotina fotografija vezanih za zrakoplovstvo, svi brojevi časopisa „Hrvatski vojnik“ koji je izlazio od 1941. do 1945. godine, ali i svi brojevi „Hrvatskih krila“ za koja je Živković i pisao. U njegovoj kolekciji ostali su i foto negativi iz redakcije „Hrvatskih krila“ koji se nalaze na staklenim pločicama, a koje se i dalje mogu proučavati. Ima tu još puno njegovih prikupljenih stvari.

Vrijedi spomenuti i osobno pismo koje je Francisco Franco poslao Živkoviću s potpisanom fotografijom. Kad bi netko sa strane pogledao zbirku muzeja iz ovog razdoblja hrvatske povijesti, možda bi prvi dojam bio da se favorizira samo jedna strana (NDH).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. siječnja 2020.   

IZ NOVOG BROJA Hladno oružje u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Policija u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Vojna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.