Naslovnica

Vatreno oružje u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

U muzeju se trenutačno nalazi osamdesetak komada ovog oružja, zbirka koja je sakupljena u samo sedam godina.
27. prosinca 2019. u 15:17 0 komentara 1148 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Budući da smo u prošlom broju „Vojne povijesti“ predstavili neke muzejske izloške vezane za hladno oružje, za ovaj broj odlučili smo predstaviti i druga oružja, odnosno nešto od vatrenog oružja.

IZ NOVOG BROJA Hladno oružje u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac

U muzeju se trenutačno nalazi osamdesetak komada vatrenog oružja, što se za jedan muzej ovakve tematike možda i ne čini puno. No kad uzmemo u obzir da je trenutačna zbirka sakupljena u samo sedam godina, možemo biti i više nego zadovoljni.

Kao što je to slučaj i kod hladnog oružja, ni ovdje nema puno kolekcionarski vrijednog oružja jer je na većini izvršena neka zamjena ili dogradnja, a nama u muzeju su baš takvi izlošci zanimljivi jer pričaju nekakvu priču. Baš i zbog te „nesavršenosti“ pojedinih izložaka, neki od kolekcionara oružja odlučili su pokloniti muzeju dijelove svoje zbirke. Tu prije svega treba istaknuti Davora Sertića iz Pitomače koji je muzeju poklonio desetak starih revolvera.

Veliku podršku muzeju oko sakupljanja vatrenog oružja pružaju nam i puškari Tihomir Grdenić iz Nove Gradiške te Miroslav Kavur iz Velike Gorice koji se brinu o ovom segmentu našeg muzeja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2019.   

IZ NOVOG BROJA Policija u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Vojna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Vojne i policijske postrojbe u svijetu
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.