Naslovnica

"EU Integrated Resolve 2020": Prilika za učenje lekcija o upravljanju krizom?

Ovakvim i sličnim vježbama na razini Europske unije primarni je cilj sinkronizacija različitih nacionalnih resora i njihovih kriznih procedura s procesima i postupcima upravljanja krizom unutar okvira ZSOP-a.
10. svibnja 2021. u 11:07 0 komentara 79 prikaza
Foto: www.eeas.europa.eu

Dana 21. rujna 2020. Satelitski centar Europske unije, sa sjedištem u Torrejón de Ardozu u Španjolskoj, zabilježio je određene aktivnosti na afričkome kontinentu te su njihove geomape žurno dostavljene Operativnomu sjedištu vojne operacije (OHQ) u Italiji.

Rat AKTUALNO Od političke nesposobnosti preko krize do oblikovatelja strateške okoline: Strategija sigurnosti Europske unije

Isti dan, OHQ obavještava Sjedište vojnih snaga (FHQ) u Belgiji o neuobičajenim aktivnostima u Africi. Naime, teroristička organizacija NEXSTA („Newborn Extremist State“) s teritorija Proxyland, kvazidemokratske države na jugu demokratske i partnerske Seglije, sve učestalije provodi napade, zbog čega dolazi do velikoga broja izbjeglica i prognanih osoba.

Teška humanitarna situacija te pouzdani obavještajni podatci s internetske stranice Agora, koji naslućuju kako NEXSTA planira osnovati kalifat na teritoriju Proxylanda, prisiljavaju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da rezolucijom osudi aktivnosti u ovome dijelu svijeta. Uskoro Vijeće sigurnosti UN-a povjerava mandat Europskoj uniji za potporu snagama države Seglije jer ona nije u stanju kontrolirati kriznu situaciju na vlastitome teritoriju.

U narednih nekoliko mjeseci uslijedili su hibridni napadi, konzularna kriza, a vrhunac krize doveo je i do nekoliko kibernetičkih napada na delegaciju i institucije EU-a te djelomičnoga napada Kronena, antizapadne države koju vodi radikalna stranka, na Freeland, državu članicu Europske unije. Ne, ne radi se o stvarnoj geopolitičkoj situaciji na afričkome kontinentu, nego je prethodno navedeni scenarij uvod u simulacijsku vježbu Europske unije „Integrated Resolve 2020“ (EU IR20), čija je prva faza provedena od 21. rujna do 23. listopada 2020. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.

Vojska UVODNIK NOVOG BROJA Zašto bi Europskoj uniji trebala zajednička vojska? Brisel Egida: tema Je li terorizam i ekonomsko oružje? Ukrajina UKRAJINSKA KRIZA Putin šalje 20 000 vojnika u Ukrajinu!
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.