IZ NOVOG BROJA

Franjo Ksaver Tomašić - hrvatski general, junak, vojskovođa i domoljub iz Rijeke

Wikimedia Commons
12.06.2024.
u 12:19

On spada u malu skupinu generala koji su odlikovani najprestižnijim habsburškim odličjima - Viteški križ Reda Marije Terezije i Zapovjednički križ Reda Marije Terezije

UHrvatskoj postoji mnogo predrasuda vezanih za domoljublje i ratno junaštvo s obzirom na regionalnu pripadnost. Jedna od njih je da stanovnici Rijeke i riječkog područja nisu veliki domoljubi, niti istaknuti ratni junaci.

Da je istina sasvim drukčija dokazali su riječki branitelji, koji su tijekom Domovinskog rata svoje junaštvo i domoljublje dokazali, najvećim dijelom, na području Like. Kada se istražuje daljnja hrvatska ratna povijest ne može se zaobići izuzetnog ratnika, junaka, vojskovođu i domoljuba, riječkog generala Franju Ksavera Tomašića. On spada u izuzetno malu skupinu austrijskih i austro-ugarskih generala koji su za svoje junaštvo i uspješno zapovijedanje postrojbama u ratu odlikovani najznačajnijim i najprestižnijim habsburškim odličjima, a to su: za junaštvo Viteški križ Reda Marije Terezije i za učinkovito zapovijedanje postrojbama u ratu Zapovjednički križ Reda Marije Terezije. Ova odličja utemeljila je carica Marija Terezija 22. lipnja 1757. na početku Sedmogodišnjeg rata, s ciljem nagrađivanja posebice hrabrih i zaslužnih časnika u ratu. Koliko je zahtjevno bilo steći posebice Zapovjednički križ Reda Marije Terezije govori činjenica da je tijekom Prvoga svjetskog rata samo deset generala austro-ugarske vojske njime odlikovano. Prvi od njih bio je hrvatski general Svetozar Borojević koji je, za izuzetne uspjehe ostvarene na bojnom polju, njime odlikovan tek 2. lipnja 1917. Osim s ova dva prestižna odličja bio je odlikovan i vrlo značajnim Redom željezne krune I. klase. Svako od ova tri odličja osiguravalo je stjecanje titule baruna. Franjo Ksaver Tomašić spadao je među najznačajnije i najpoštovanije austrijske generale svoga doba.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije