Naslovnica

Operacija Watchtower

Na kraju Japanci napuštaju područje Guadalcanala, što je označilo prekretnicu u njihovu širenju na Tihom oceanu.
25. veljače 2021. u 09:31 0 komentara 578 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Iznenadni napad od strane Japana 7. prosinca 1941. godine uveo je Sjedinjene Američke Države u Drugi svjetski rat. Cijeli Pacifik i jugoistočna Azija postali su novo ratno bojište. Otok Guadalcanal (Solomonski otoci, zapadni dio Tihog oceana) u proljeće 1942. zauzeli su Japanci te su na njemu izgradili bazu za napad na Australiju. Tim činom započinje Operacija Watchtower ili bitka kod Guadalcanala. Iskrcavanje je bilo teško za američku posadu. Japanska obalna baterija odmah je otvorila vatru. Obje strane su se spremale, nitko nije bio iznenađen. Japanski admiral Yamamoto htio je spriječiti svako postupno osvajanje otoka od strane Amerikanaca, pa je pojačao broj aviona, koji bi se koristili u borbi nad brodovima.

Operacija je trajala do veljače 1943. godine. Bila je to prva velika ofenziva savezničkih snaga protiv Japanskog Carstva. Napori Amerikanaca da osvoje, a Japanci da zadrže Guadalcanal zahtijevali su brojna pojačanja u ljudstvu kao i njihovu opskrbu. Rezultat je bio veliki broj potopljenih brodova i srušenih zrakoplova obiju zaraćenih strana.

Na kraju Japanci napuštaju područje Guadalcanala, što je označilo prekretnicu u njihovu širenju na Tihom oceanu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Sjedinjene Američke Države objavljuju rat Austro-Ugarskoj IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Svetozara Borojevića IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pad Berlinskoga zida
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.