Naslovnica

"Krvnik iz Lyona"

Osuđen je prvo na smrt, no 1991. godine umire od raka u Lyonu služeći doživotnu kaznu za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu.
24. veljače 2021. u 11:40 0 komentara 632 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Dugačak je popis nacističkih zločinaca. No jedan od najokrutnijih svakako je bio "Krvnik iz Lyona". Riječ je o Klausu Barbieu, visokom dužnosniku SS-a i voditelju Gestapa u Lyonu (od 1942. do 1944.).

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Portugalska osvajanja Indije i bitka kod Diua

Rođen je u Njemačkoj 1913. godine. Kao mladić postaje član "Hitlerove mladeži" te je radio kao dobrovoljac u radnom logoru u Schleswig-Holsteineu. Svoje sjedište osnovao je u hotelu Terminus u Lyonu, gdje je osobno mučio zarobljenike – odrasle i djecu. Povjesničari procjenjuju da je izravno odgovoran za smrt 14.000 ljudi. Kao nacist identificiran je 1971., no tek je 5. veljače 1983. uhićen i zatvoren, a suđenje započelo je pet godina kasnije. U zgradi suda izgrađena je posebna prostorija s oko 700 sjedišta kako bi ljudi mogli prisustvovati njegovom suđenju. Glavni tužitelj dozvolio je da se suđenje snima.

Nakon pada nacističke Njemačke stvorio je novi život u južnoj Americi – bavio se krijumčarenjem kokaina. Osuđen je prvo na smrt, no 1991. godine umire od raka u Lyonu služeći doživotnu kaznu za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu. Do kraja svog života branio je Hitlerovu doktrinu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Girolamo Savonarola i "lomače taštine" IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Toma Erdödy i Ali-beg IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Operacija Strijela (Papuk)
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.