Naslovnica

Godišnjica smrti Josifa Staljina

Staljin je zapamćen kao ličnost pod čijom je čizmom poginulo više od 20 milijuna ljudi.
26. ožujka 2020. u 09:52 0 komentara 272 prikaza
Foto: www.comicvine.com

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin (1878. – 1953.) jedna je od najistraživanijih povijesnih ličnosti bivšega Sovjetskog Saveza. U ožujku se obilježava godišnjica njegove smrti. Rođen je u siromašnoj obitelji, okružen obiteljskim nasiljem, u današnjoj Gruziji. Kao mladić je želio postati svećenik pa upisuje teologiju. Studij nikad nije završio, štoviše, izbačen je iz sjemeništa zbog Ruske socijaldemokratske radničke stranke kojoj je pristupio. Posljednju noć svoga života proveo je u svojoj kući u Moskvi gdje je doživio moždani udar. Uz službenu verziju, pojavila se i ona koju zastupaju teoretičari zavjere, u kojoj Staljinovu smrt objašnjavaju kao trovanje. Tri godine nakon smrti optužen je za ratne zločine i izgradnje kulta ličnosti. Iako većina zločina nikad nije istražena, žene i muškarci nestajali su pod nerazjašnjenim okolnostima. Postoje navodi koji ukazuju na to da je Staljin ubijao ljude iz zadovoljstva. Jedan je od najstrašnijih onaj prema kojemu je slao svoje vojnike da marširaju preko minskih polja kako bi ih očistio od mina. Staljin je zapamćen kao ličnost pod čijom je čizmom poginulo više od 20 milijuna ljudi.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2019. 

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Sarajevsko primirje IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završetak Galipoljske bitke IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođen Lorenzo Veličanstveni ​​​​​​​
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.