IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Godišnjica smrti Josifa Staljina

www.comicvine.com
26.03.2020.
u 09:52

Staljin je zapamćen kao ličnost pod čijom je čizmom poginulo više od 20 milijuna ljudi.

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin (1878. – 1953.) jedna je od najistraživanijih povijesnih ličnosti bivšega Sovjetskog Saveza. U ožujku se obilježava godišnjica njegove smrti. Rođen je u siromašnoj obitelji, okružen obiteljskim nasiljem, u današnjoj Gruziji. Kao mladić je želio postati svećenik pa upisuje teologiju. Studij nikad nije završio, štoviše, izbačen je iz sjemeništa zbog Ruske socijaldemokratske radničke stranke kojoj je pristupio. Posljednju noć svoga života proveo je u svojoj kući u Moskvi gdje je doživio moždani udar. Uz službenu verziju, pojavila se i ona koju zastupaju teoretičari zavjere, u kojoj Staljinovu smrt objašnjavaju kao trovanje. Tri godine nakon smrti optužen je za ratne zločine i izgradnje kulta ličnosti. Iako većina zločina nikad nije istražena, žene i muškarci nestajali su pod nerazjašnjenim okolnostima. Postoje navodi koji ukazuju na to da je Staljin ubijao ljude iz zadovoljstva. Jedan je od najstrašnijih onaj prema kojemu je slao svoje vojnike da marširaju preko minskih polja kako bi ih očistio od mina. Staljin je zapamćen kao ličnost pod čijom je čizmom poginulo više od 20 milijuna ljudi.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2019. 

​​​​​​​
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije