IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Sarajevsko primirje

Wikimedia Commons
18.03.2020.
u 07:55

Dana 2. siječnja 1992. u nazočnosti posebnoga izaslanika Ujedinjenih naroda Cyrusa Vancea u Sarajevu je potpisan sporazum o bezuvjetnome prekidu vatre u Hrvatskoj.

Dana 2. siječnja 1992. u nazočnosti posebnoga izaslanika Ujedinjenih naroda Cyrusa Vancea u Sarajevu je potpisan sporazum o bezuvjetnome prekidu vatre u Hrvatskoj. Nakon višesatnih pregovora sporazum je s hrvatske strane potpisao hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, dok je jugoslavensku stranu zastupao general-pukovnik Andrija Rašeta.

To primirje bilo je preduvjet za početak mirovne operacije UN-a u Hrvatskoj poznato i pod nazivom Vanceov plan. Sarajevsko primirje došlo je u trenutku kada je značajno oslabjela inicijativa srpskih snaga, a kada je Hrvatska vojska ojačala brojčano i organizacijski, te u naoružanju i opremi. Primirje je bilo nužno nakon poraza velikosrpske politike u Hrvatskoj, koja nije uspjela postignuti svoj cilj pa se okrenula prema Bosni i Hercegovini. Stupanjem na snagu Sarajevskoga primirja okončana je prva sveobuhvatna faza rata u Hrvatskoj, i nastupila je faza sukoba niskoga intenziteta, koja je potrajala do kraja 1995. godine.

Sarajevski sporazum može se smatrati pobjedom hrvatske diplomacije jer je tim sporazumom zaustavljena agresija i stvoreni su preduvjeti za međunarodno priznanje Republike Hrvatske kao samostalne neovisne države.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2020.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije