Naslovnica

Uskoro obilježavamo deset godina od početka izlaženja

S ovim brojem magazina ušli smo u godinu u kojoj ćemo obilježiti veliku obljetnicu – deset godina od izlaženja prvog broja, koji je izašao u travnju 2011. godine.
08. siječnja 2021. u 09:23 0 komentara 239 prikaza
Foto: VP

S ovim brojem magazina ušli smo u godinu u kojoj ćemo obilježiti veliku obljetnicu – deset godina od izlaženja prvog broja, koji je izašao u travnju 2011. godine. Doista velika obljetnica za ovakav magazin, u izrazito turbulentnim vremenima, krizama. Mi smo se uspjeli održati prvih deset godina. Sad već polako otvaramo vrata za najmanje idućih 10 godina!

UVODNIK NOVOGA BROJA Spektakularne fotografije napredovanja partizana od Jasenovca do Zagreba 1945.

A u prvome broju ove godine imamo opet doista raskoš od tema. Prije svega tu je i glavna tema broja - zimska vojna Nikole Zrinskog i opsada Novoga Zrina 1663. i 1664. godine. Kolega Siniša Đuričić napisao je odličan osvrt na borbe koje su se u Ugarskoj i Hrvatskoj vodile protiv Osmanlija, s naglaskom na utvrdu Novi Zrin, koja je na kraju pala u osmanlijske ruke, u prvome redu zbog toga što je carska vojska utvrdu ostavila na cjedilu, pa su je Osmanlije potpuno razorile. Kolega Đuričić na kraju poentira: “Iako je carska vojska pod zapovjedništvom Montecuccolija nakon nepunih mjesec dana, 1. kolovoza 1664., do nogu potukla vojsku Ahmedpaše Ćuprilića kod Monoštera (njem. St. Gotthard), pobjeda ne samo da nije iskorištena, nego je mirom u Vašvaru zaključenim devet dana kasnije Leopold I. Osmanlijama prepustio sve teritorije zauzete tijekom 1663. i 1664. godine. Time su poništeni svi uspjesi koje su Nikola i Petar Zrinski postigli u borbama u Ugarskoj i Hrvatskoj i predstavljalo je dodatnu uvredu na ostavljanje Novoga Zrina na cjedilu. Iako je Nikola u prosincu iste godine smrtno stradao u lovu, „sramotni mir vašvarski“ predstavljao je glavni razlog široke urote ugarskoga i hrvatskoga plemstva protiv bečkoga dvora, kojoj se priključio novi hrvatski ban Petar Zrinski, s tragičnim epilogom na stratištu u Bečkome Novom Mjestu 11. travnja 1671. godine.” Doista vrijedi pročitati.

Tu nam je i naš već dobro poznati Zvonimir Freivogel, koji nas podsjeća kako “ljubitelji vojne povijesti znaju gotovo sve o generalu Rommelu i operacijama njemačkoga Afričkog zbora tijekom Drugoga svjetskog rata, dok su operacije njemačkih kolonijalnih postrojbi u Africi tijekom Prvoga svjetskog rata manje poznate, posebice činjenica da je njemačka ‘gerila’ bila aktivna u šikari (‘Busch’) Istočne Afrike sve do kraja rata i kapitulirala je tek 25. studenoga 1918. godine.” Zato je tu njegov članak o ratu u Njemačkoj Istočnoj Africi i krstarici „Königsberg“. Dalje listajte sami.

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Škot Martin: "Vukovar je hrvatski Alamo 20. stoljeća" UVODNIK NOVOGA BROJA Napoleon i 200 godina nakon smrti izaziva veliki interes UVODNIK NOVOGA BROJA O Iračko-iranskome ratu na hrvatskome jeziku gotovo ništa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.