IZ NOVOG BROJA

Hrvatsko-francuski general Marko Slivarić

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
26.08.2024.
u 12:51

Nositelj je odličja Legije časti (najviše francusko odlikovanje), rođen je 1762. kao Hrvat, a preminuo 1838. kao Francuz

Prije dva broja pisali smo o izložbi pod nazivom „Svjedoci rata„ koja je nakon putovanja Europom svoje krajnje odredište pronašla u našem muzeju. A u ovom broju predstavljamo još jednu atraktivnu izložbu čije dijelove možete pogledati u našem stalnom postavu.

Radi se o izložbi koja je postavljena u Pleternici 2016. godine u okviru Međunarodnog simpozija o hrvatsko-francuskom generalu Napoleonove vojske, Marku Slivariću pl. Heldenburškom. Simpozij je održan u organizaciji Grada Pleternice i Veleposlanstva Republike Francuske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Dodatnu vrijednost simpoziju dao je potomak Marka Slivarića, Krešimir pl. Slivarić koji danas živi u Kanadi. Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo umirovljenog bojnika Hrvatske vojske, gospodina Maria Kalana, zaljubljenika u hrvatsku vojnu i ratnu povijest kojemu je godinama jedan od glavnih interesa proučavanja upravo general Slivarić. Na osnovu njegovih iscrpnih i dugotrajnih istraživanja, organiziran je i ovaj simpozij koji je uz izložbu obuhvatio još i postavljanje turističke dvojezične (hrvatsko/francuska) info ploče na ulazu u mjesto Vrčin Dol kod Pleternice, rodno mjesto generala Slivarića. Istraživanja gospodina Kalana traju i dalje, a još jedan od velikih rezultata njegovog rada je i objavljivanje knjige o ovom velikanu hrvatske povijesti, 2021. godine. Za one koji ne znaju ništa o generalu Slivariću, upućujemo vas na Vojnu povijest br. 131 od 5. veljače 2022. godine u kojem je gospodin Kalan napisao odličan tekst na nekoliko stranica o ovom generalu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije