IZ NOVOG BROJA

I djeca plaćaju cijenu rata

Netflix
25.04.2022.
u 08:25

"Sjenka u mom oku“ dotiče se nekoliko bitnih tema poput dječje traume, odgovornosti Saveznika za civilne žrtve i oprost grijeha kolaboracionističkih snaga, ali nijedna od njih nije razrađena do kraja i ostaju samo neiskorišteni potencijal

Iako je invazija na Ukrajinu u trenutku pisanja članka za prošli broj bila samo ideja i jedan od mogućih Putinovih poteza, do pisanja ovog članka ta se najava nažalost obistinila i prerasla u rat između Ukrajine i Rusije.

Europom ponovno bijesni novi sukob, a svijet obilaze šokantne vijesti. Veliki broj izbjeglica koji sve više raste i nedostatak hrane i vode u opkoljenim gradovima samo su neke od posljedica ruske invazije, a često zanemareni aspekt su posljedice koje oružani sukobi imaju na djecu. Rijetko tko može ostati ravnodušan na vijesti o djeci koja u bijegu od rata sama prelaze granicu ili se moraju odvajati od roditelja koji se vraćaju u rat, a posebno je srcedrapajuća bila nedavna vijest o ruskom bombardiranju kazališta u Mariupolju u kojem je sigurnost potražilo stotine djece. Kao i u svakom ratu, i ovaj put djeca plaćaju visoku cijenu ratnog sukoba, i zato smo za ovaj broj napisali osvrt o novom Netflixovom filmu koji problematizira ulogu najmlađih u ratu, „Sjenka u mom oku“ (dan. „Skyggen i mit øje“, eng. „The Bombardment“).

Film se temelji na istinitoj priči s kraja Drugog svjetskog rata, kada su savezničke snage u sklopu operacije bombardiranja sjedišta Gestapa u danskom Kopenhagenu greškom bombardirale i školu, pritom ubivši 86 djece. Iako se „Sjenka u mom oku“ dotiče nekoliko bitnih tema poput dječje traume, odgovornosti Saveznika za civilne žrtve i oprost grijeha kolaboracionističkih snaga, film na kraju ni jednu od tih tema ne obrađuje dubinski, čime ostaje samo prosječno djelo koje je moglo ostvariti puno više.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije