Naslovnica

I djeca plaćaju cijenu rata

"Sjenka u mom oku“ dotiče se nekoliko bitnih tema poput dječje traume, odgovornosti Saveznika za civilne žrtve i oprost grijeha kolaboracionističkih snaga, ali nijedna od njih nije razrađena do kraja i ostaju samo neiskorišteni potencijal
25. travnja 2022. u 08:25 0 komentara 86 prikaza
Foto: Netflix

Iako je invazija na Ukrajinu u trenutku pisanja članka za prošli broj bila samo ideja i jedan od mogućih Putinovih poteza, do pisanja ovog članka ta se najava nažalost obistinila i prerasla u rat između Ukrajine i Rusije.

IZ NOVOG BROJA Uzaludna borba za mir

Europom ponovno bijesni novi sukob, a svijet obilaze šokantne vijesti. Veliki broj izbjeglica koji sve više raste i nedostatak hrane i vode u opkoljenim gradovima samo su neke od posljedica ruske invazije, a često zanemareni aspekt su posljedice koje oružani sukobi imaju na djecu. Rijetko tko može ostati ravnodušan na vijesti o djeci koja u bijegu od rata sama prelaze granicu ili se moraju odvajati od roditelja koji se vraćaju u rat, a posebno je srcedrapajuća bila nedavna vijest o ruskom bombardiranju kazališta u Mariupolju u kojem je sigurnost potražilo stotine djece. Kao i u svakom ratu, i ovaj put djeca plaćaju visoku cijenu ratnog sukoba, i zato smo za ovaj broj napisali osvrt o novom Netflixovom filmu koji problematizira ulogu najmlađih u ratu, „Sjenka u mom oku“ (dan. „Skyggen i mit øje“, eng. „The Bombardment“).

Film se temelji na istinitoj priči s kraja Drugog svjetskog rata, kada su savezničke snage u sklopu operacije bombardiranja sjedišta Gestapa u danskom Kopenhagenu greškom bombardirale i školu, pritom ubivši 86 djece. Iako se „Sjenka u mom oku“ dotiče nekoliko bitnih tema poput dječje traume, odgovornosti Saveznika za civilne žrtve i oprost grijeha kolaboracionističkih snaga, film na kraju ni jednu od tih tema ne obrađuje dubinski, čime ostaje samo prosječno djelo koje je moglo ostvariti puno više.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Povijesni film za današnje doba IZ NOVOG BROJA Predavanje koje smo predugo čekali IZ NOVOG BROJA Propaganda za buđenje nacije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.