Naslovnica

Uzaludna borba za mir

"München: Na rubu rata“ iznenađujuće je kvalitetna špijunsko-politička povijesna drama koja nenamjerno preslikava današnju političku situaciju.
29. ožujka 2022. u 09:22 0 komentara 134 prikaza
Foto: Netflix

Autokrat kojeg se pribojava Zapad ima teritorijalne pretenzije na susjednu državu i želi je aneksirati, a zapadne države se pribojavaju odgovora jer bi to dovelo do novog rata u Europi. Zvuči poznato? To je zato što se takva situacija već jednom odigrala u povijesti, a sad se odigrava opet.

IZ NOVOG BROJA Povijesni film za današnje doba

U trenutku pisanja ovog teksta oči cijelog svijeta uprte su u Ukrajinu, gdje se po mišljenju Zapada očekuje invazija ruske vojske pod vodstvom Putina. Vrlo sličan scenarij se već odigrao pred više od 80 godina, samo je umjesto Ukrajine u centru pozornosti bila Čehoslovačka. Novi Netflixov film „München: Na rubu rata“ dramatizira Njemačku okupaciju Čehoslovačke 1938. i događaje koji su neposredno prethodili Drugom svjetskom ratu. Na Münchenskoj konferenciji 1938. na kojoj se odlučuje o sudbini Čehoslovačke sudjeluju dvojica nekadašnjih kolega s Oxforda, od kojih jedan radi za britansku, a drugi za njemačku vladu. Dok Europi prijeti novi sukob koji bi mogao zapaliti cijeli svijet, dvojica bivših prijatelja moraju premostiti razlike jer jedan od njih posjeduje dokument koji pokazuje Hitlerove prave namjere.

Filmu „München: Na rubu rata“ nedostaje mrvicu bolja produkcija, ali zato ima zapažene uloge, izvrsnu špijunsku priču koja problematizira povijesni koncept te neodoljivo podsjeća na današnje političke odnose aktualne krize.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2022.

IZ NOVOG BROJA Predavanje koje smo predugo čekali IZ NOVOG BROJA Propaganda za buđenje nacije IZ NOVOG BROJA U ratu nema pobjednika
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.