IZ NOVOG BROJA

Uzaludna borba za mir

Netflix
29.03.2022.
u 09:22

"München: Na rubu rata“ iznenađujuće je kvalitetna špijunsko-politička povijesna drama koja nenamjerno preslikava današnju političku situaciju.

Autokrat kojeg se pribojava Zapad ima teritorijalne pretenzije na susjednu državu i želi je aneksirati, a zapadne države se pribojavaju odgovora jer bi to dovelo do novog rata u Europi. Zvuči poznato? To je zato što se takva situacija već jednom odigrala u povijesti, a sad se odigrava opet.

U trenutku pisanja ovog teksta oči cijelog svijeta uprte su u Ukrajinu, gdje se po mišljenju Zapada očekuje invazija ruske vojske pod vodstvom Putina. Vrlo sličan scenarij se već odigrao pred više od 80 godina, samo je umjesto Ukrajine u centru pozornosti bila Čehoslovačka. Novi Netflixov film „München: Na rubu rata“ dramatizira Njemačku okupaciju Čehoslovačke 1938. i događaje koji su neposredno prethodili Drugom svjetskom ratu. Na Münchenskoj konferenciji 1938. na kojoj se odlučuje o sudbini Čehoslovačke sudjeluju dvojica nekadašnjih kolega s Oxforda, od kojih jedan radi za britansku, a drugi za njemačku vladu. Dok Europi prijeti novi sukob koji bi mogao zapaliti cijeli svijet, dvojica bivših prijatelja moraju premostiti razlike jer jedan od njih posjeduje dokument koji pokazuje Hitlerove prave namjere.

Filmu „München: Na rubu rata“ nedostaje mrvicu bolja produkcija, ali zato ima zapažene uloge, izvrsnu špijunsku priču koja problematizira povijesni koncept te neodoljivo podsjeća na današnje političke odnose aktualne krize.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije