IZ NOVOG BROJA

Iračko-iranski rat - 40. godišnjica

NATO.int
08.09.2020.
u 10:21

Iako se može činiti kako je u svojoj osnovi to bio samo „običan“ rat između dviju susjednih država, Iračko-iranski rat treba se promatrati s nekoliko razina.

Dana 22. rujna ove godine navršava se točno četrdeset godina od početka ovoga već pomalo zaboravljenoga sukoba koji se u literaturi naziva još i Iransko-iračkim ratom, a ponegdje (poglavito u starijoj literaturi) i Zaljevskim ratom.

Iračko-iranski rat, oružani sukob Iraka i Irana koji je trajao 198088. počeo je iračkim napadom 22. IX. 1980., nakon niza pograničnih oružanih incidenata. Glavno ratno poprište bio je etnički arapski i naftom bogati Khuzistan na jugozapadu Irana (Irak je osporavao međudržavnu granicu sredinom plovnoga toka rijeke Shatt al-Arab, određenu 1975). Do kraja 1980. iračka je vojska zauzela oko 14.000 km2 iranskoga teritorija s gradovima Khorramshahrom, Abadanom i dr. Osim teritorijalnog osvajanja, iračka je ratna namjera bila i suzbiti islamistički šijitski utjecaj, osnažen iranskom revolucijom (1979). Do pol. 1982. iranske su snage vratile veći dio izgubljenoga teritorija, a potom su napale više iračkih područja (1984. i 1986. osvojile su pojedina naftna polja u južnom Iraku te ih držale do iračke ofenzive u travnju 1988). U polovici 1980-ih rat je postao pretežno pozicijski, s najžešćim borbama u iračkom južnom pograničju oko Basre (sukobi su se odvijali i u iračkome dijelu Kurdistana).

Od 1984. brojniji su napadi na postrojenja za proizvodnju i prijenos nafte na objema stranama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2020. 

​​​​​​​
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije