Naslovnica

Iračko-iranski rat - Početak neprijateljstava i tijek rata

Prva faza Iračko-iranskoga rata započinje iračkim napadom na Iran 22. rujna 1980. (operacija „Odjek Kadisije“) i prodorom iračkih oružanih snaga na teritorij Irana, a završava u prosincu 1980. godine zaustavljanjem iračkoga napredovanja te prelaskom iračkih oružanih snaga u defenzivu.
22. listopada 2020. u 08:55 0 komentara 1439 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Izbijanju Iračko-iranskoga rata prethodile su brojne napetosti na relaciji Bagdad Teheran koje su započele mjesecima prije početka neprijateljstava.

SUVREMENI RATOVI - DRUGI DIO Ogadenski rat (1977. - 1978.)

Tako je između Iraka i Irana u spomenutome razdoblju došlo do eskalacije međusobnih optužbi i prijetnji, kao i izvođenja subverzivnih akcija popraćenih brojnim incidentima u pograničnome području. Samomu početku rata prethodila je serija incidenata praćena agresivnom propagandom protiv suprotne strane, uz karakteristične demonstracije praćene spaljivanjem zastava protivničke države.

Uz brojne pogranične provokacije i povrede zračnoga prostora, dogodilo se i nekoliko ozbiljnijih incidenata. Jedan od njih bio je i neuspjeli pokušaj atentata na najbližega Sadamova suradnika Tariqa Aziza, iračkoga dopredsjednika vlade, 1. travnja 1980. godine. Tom prilikom poginulo je 40-ak osoba, a Irak je kao mogućega organizatora optužio iranske tajne službe. Iračka reakcija uslijedila je vrlo brzo te je 9. travnja u Bagdadu likvidiran šijitski ajatolah Muhammad Baqir al-Sadr, a uskoro su se zaredale deportacije oko 40 000 iračkih šijita u Iran.

Na sve to Homeini je uzvratio otvorenim pozivom iračkim šijitima na rušenje Sadama Huseina, odnosno iračkoga režima kao režima malog sotone u službi velikog sotone (SAD-a). Radio Teheran objavio je 27. travnja 1980. i lažnu vijest o ubojstvu Sadama Huseina kako bi se dodatno destabilizirao irački režim.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2020. 

SUVREMENI RATOVI - PRVI DIO Sjeme sukoba Ogadenskog rata IZ NOVOG BROJA Iračko-iranski rat - 40. godišnjica IZ NOVOG BROJA Prekretnica bliskoistočnih procesa i međunarodne sigurnosti: četiri desetljeća Iračko-iranskoga rata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.