Naslovnica

26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Uvodno je govorio Nikola Ivkanec, ratni zapovjednik 3. policijske postaje Pakrac, u kojoj su se upravo njemu predali politički i vojni vođe tzv. SAO Zapadne Slavonije, Veljko Džakula i Stevan Harambašić.
28. svibnja 2021. u 07:58 0 komentara 206 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Na poziv naših suradnika iz Pučkoga otvorenog učilišta Novska odazvali smo se da zajedno napravimo prigodnu izložbu povodom 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

IZ NOVOG BROJA Karlovačka građanska garda

Izložba pod nazivom „Sebi svoje natrag smo vratili“ održana je u Novskoj od 22. travnja do 5. svibnja ove godine te je pobudila veliko zanimanje javnosti. Pri izboru naziva izložbe odlučili smo se za stihove pjesme pokojnoga lipovljanskog župnika Ignacija Fostača, dušobrižnika 125. domobranske pukovnije Novska, koja je objavljena u izvanrednome izdanju glasila 125. domobranske pukovnije „Bljesak 125.“ Da bi izložba bila što sadržajnija, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata ustupio nam je iz svojega arhiva naslovnice dnevnih novina koje su izlazile tih dana, te niz fotografija Tonija Hnojčika koji je cijelo vrijeme akcije bio uz pakračke branitelje i snimio neke od najpoznatijih fotografija iz vremena Domovinskoga rata. Svoje fotografije ustupili su i Željko Gašparović i Željko Sajko, Novljani, tadašnji pripadnici Hrvatske vojske koji su uz pušku gotovo redovito nosili i fotoaparat, pa su tako i te fotografije završile na mnogim izložbama, u knjigama i katalozima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.

IZ NOVOG BROJA Pogled u muzej IZ NOVOG BROJA "Kumpanjija" IZ NOVOG BROJA Izlošci pilota pukovnika Ivice Ivandića
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.