IZ NOVOG BROJA

Karlovačka građanska garda

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
28.04.2021.
u 08:06

Prvu inicijativu za obnavljanjem Karlovačke građanske garde dao je Ivan Mrljak svojim tekstom u listu “Frankopan” 2. prosinca 1991. godine.

I ako smo tek u veljači u muzeju ugostili pripadnike Karlovačke građanske garde i tom prilikom primili vrijedne poklone za muzej, kontakti s ovom povijesnom postrojbom traju već nekoliko godina.

Nažalost, zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa tek smo sada pronašli zajednički termin za realizaciju ovoga projekta, poklona povijesne odore Karlovačke građanske garde za stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti. Ova aktivnost dolazi u vrijeme kada Garda slavi 25. godišnjicu ponovnoga ustroja, a posjet Pakracu uslijedio je neposredno nakon završetka izložbe o povijesti Garde – „Gradu s ljubavlju“, koja je od 11. siječnja do 5. veljače ove godine bila postavljena u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Uz odoru, knjižnici muzeja poklonjena je fotomonografija o ovoj povijesnoj postrojbi, u kojoj između ostaloga piše: „U zapisniku Gradskog magistra iz 1768. godine nalazi se upisan kapetan Garde kao gradski senator, iako se pretpostavlja da je Garda osnovana 1765. ili 1766. godine, ali točan datum nije poznat. Pod zapovjedništvom kapetana Ferdinanda Pogačnika 1800. godine Garda je imala 180 momaka. Za[1]daci pripadnika Karlovačke garde bili su: održavanje javnog reda i mira u gradu, obilaziti noću krč[1]me i svratišta, otpratiti prosjake i skitnice u zavičajnu općinu, pratiti pod naoružanjem na stratište osuđenike na smrt, pomagati građanima prilikom elementarnih nepogoda, čuvati grad od požara, u slučaju ratne opasnosti staviti se na raspolaganje obrani grada te sudjelovanje u svim svečanostima koje se održavaju u gradu…”

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 6. travnja 2021.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije