IZ NOVOG BROJA

Jugoslavenska ratna mornarica

Pribilović
12.03.2021.
u 07:51

Najvažniji zadatak JRM-a nakon rata bilo je razmini- ranje teritorijalnih voda i plovnih putova, u kojima je tijekom rata položeno više od 8500 mina.

Talijanska kapitulacija u rujnu 1943. godine potpuno je promijenila odnos snaga na Sredozemlju i Jadranu. Glavnina talijanske flote predala se Saveznicima na Malti, gdje je i internirana, dok su drugi brodovi potopljeni ili su pali u ruke Nijemcima.

Partizani su također zarobili niz manjih trgovačkih brodova i motornih brodica te zaplijenili velike količine oružja i oslobodili dio obale. U to je doba stvarana Mornarica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (Mornarica NOVJ-a), ali uspjesi nisu bili dugoga vijeka jer je njemačka vojska ponovno osvojila obalu i gotovo sve otoke, osim Visa, gdje je uz savezničku pomoć stvoreno pomorsko uporište lakih snaga. Partizanski naoružani brodovi (NB) i patrolni čamci (PČ; ophodne brodice) zajedno sa savezničkim motornim torpiljarkama, topovnjačama i razaračima ometali su njemački pomorski promet i spremali se osloboditi cijelu obalu i otoke. Nijemci su tako gubili više brodova nego što su ih mogli osposobiti za plovidbu: danju su trpjeli napade savezničkoga zrakoplovstva, a noću partizanskih i savezničkih ratnih brodova.

Tijekom rata stvorena je pod njemačkim nadzorom i Mornarica NDH-a, ali je nakon bijega jedne male motorne torpiljarke partizanima u prosincu 1944. godine brzo i ukinuta. Hrvati su se tako borili na objema stranama i protiv Hrvata sve do samoga kraja rata. Partizanskim ratom na moru stvorena je u razdoblju od 1941. do 1943. godine partizanska ratna mornarica koja je stalno jačala svoju djelatnost i uspostavila sustav pomorskih veza, napadala pomorski promet i prisilila protivnika naoružavati posebne protupartizanske brodove te ploviti u konvojima u ugroženome području.

Potkraj 1942. godine Titova država dobila je izlaz na more u Makarskome primorju, a 4. prosinca 1942. pri Štabu (stožeru) 4. operativne zone stvorena je Sekcija za ratnu mornaricu kao prvi mornarički stožer u NOR-u. Stvaranjem 1. mornaričkog odreda, Odreda ratne mornarice južne Dalmacije, 23. siječnja 1943. zaključena je prva faza stvaranja partizanske mornarice.

Foto: Despot Infinitus

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2021.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije