Naslovnica

Podmornica "Nebojša" i bijeg u Egipat 1941.

Nakon što sam već poslao redakciji VP-a opsežan članak o kraljevskoj mornarici u Travanjskome ratu, dobio sam od ing. Danijela Frke uvid u još nesređenu ostavštinu pomorskoga povjesničara dr. Vladimira Isaića.
15. studenoga 2019. u 08:26 0 komentara 1859 prikaza
Foto: HPM

Povijesne se činjenice tijekom ili odmah nakon samoga zbivanja često pretvaraju u legende i mitove, stoga je teško razlikovati stvarnost od priče i svjetlost od tame. Neka se „legendarna zbivanja“ naprotiv potiskuju i nestaju u zaboravu, posebice ako nisu bila u skladu sa svjetonazorima koji su vladali u određeno doba.

STALJIN S HITLEROM U NAPADU NA POLJSKU - DRUGI DIO Nastavak njemačkog pohoda na Poljsku

Jedan od zanimljivih primjera te vrste bio je bijeg jedne podmornice, dviju motornih torpiljarki i skupine hidrozrakoplova bivše Kraljevske jugoslavenske mornarice u Egipat tijekom Travanjskoga rata 1941. godine. Ta epizoda, u stvarnosti tri potpuno odvojena zbivanja, čiji sudionici čak i nisu zajednički planirali svoj bijeg, kratko se opisuje u stručnoj literaturi poput „Pomorske enciklopedije“ ili časopisa bivšega JNA-a/JRMa, dok je široj javnosti relativno nepoznata. Glavni razlog „zaborava“ bio je za doba nakon 1945. godine „nepodobni“ rojalistički svjetonazor većine sudionika „bijega u Egipat“, stoga ih se – osim nekolicine koja se poslije povratka u domovinu uspjela „prilagoditi“ – rijetko spominjalo.

Neki od preživjelih objavili su svoja sjećanja u brošurama ili emigrantskim novinama male naklade, poput „Poezije i proze“ koju je u Zürichu izdavao bivši pomorski časnik Rene Podhorsky. Drugi – koji su ostali u zemlji – ponekad su pokušavali ocrniti one koji su otišli, dodatno otežavajući proučavanje tih zbivanja. Nakon što sam već poslao redakciji VP-a opsežan članak o kraljevskoj mornarici u Travanjskome ratu, dobio sam od ing. Danijela Frke uvid u još nesređenu ostavštinu pomorskoga povjesničara dr. Vladimira Isaića. Tako smo otkrili zanimljive fascikle iz zbirke admirala Josipa Černyja, a u jednome su bila pisma i dopisi glavnih sudionika bijega podmornice „Nebojša“ u Aleksandriju, zajedno s novinskim isječcima iz jugoslavenskih i emigrantskih novina, gdje se vodila žustra rasprava o krivnji i zašto nije uspio bijeg barem triju podmornica.

Također se opisuje i travanjska ratna ophodnja „Nebojše“, kada su podmornicu navodno tražili talijanski razarači, što je prikazano kao posljedica tobožnje izdaje „odozgora“. Priča počinje člankom umirovljenoga admirala Černyja, „Flota kraljevske mornarice u aprilskom ratu 1941.“, objavljenomu u „Mornaričkom glasniku“ br. 2/1981, nakon čega je admiral Černy počeo primati pisma nekih sudionika.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2019.    

PRVI DIO Staljin s Hitlerom u napadu na Poljsku IZ NOVOG BROJA Bakarićeva klopka za Mačeka NJEMAČKI POHOD NA POLJSKU 1939. - DRUGI DIO Poljski planovi i priprema za rat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.