IZ NOVOG BROJA

Rat u Njemačkoj Istočnoj Africi i krstarica "Königsberg"

Wikimedia Commons
18.01.2021.
u 09:26

Operacije njemačkih kolonijalnih postrojbi u Africi tijekom Prvoga svjetskog rata manje su poznate - njemačka „gerila“ bila je aktivna u Istočnoj Africi do kraja rata.

Ljubitelji vojne povijesti znaju gotovo sve o generalu Rommelu i operacijama njemačkoga Afričkog zbora tijekom Drugoga svjetskog rata, dok su operacije njemačkih kolonijalnih postrojbi u Africi tijekom Prvoga svjetskog rata manje poznate, posebice činjenica da je njemačka „gerila“ bila aktivna u šikari („Busch“) Istočne Afrike sve do kraja rata i kapitulirala je tek 25. studenoga 1918. godine.

Premda su se operacije njemačkih Zaštitnih snaga („Schutztruppe“) odvijale u unutrašnjosti, u njemačkim kolonijama, poput Njemačke Jugozapadne Afrike („Deutsch-Südwestafrika“, današnja Namibija), Toga, Kameruna i Njemačke Istočne Afrike („Deutsch-Ostafrika“), ali i u Britanskoj Istočnoj Africi (Keniji), Mozambiku i Sjevernoj Rodeziji (današnjoj Zambiji), bile su u prvome razdoblju rata vezane pomorskim operacijama, u kojima je sudjelovala njemačka laka krstarica „Königsberg“ s brodovima s tvorivom za krstaricu i kolonijalnu vojsku. Britanska pomorska premoć konačno je spriječila prekomorsku opskrbu njemačke kolonije i vojnih postrojbi, ali topovi krstarice „Königsberg“ služili su nakon potapanja u delti rijeke Rufiji kao topništvo njemačkih kolonijalnih postrojbi. Uništeni su kada je potrošeno posljednje streljivo, a nekoliko ih je još danas izloženo kao ratni plijen.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 8. siječnja 2020. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije