UVODNIK NOVOGA BROJA

Kad će Hrvatska prestati ignorirati Svetozara Borojevića?

VP
05.03.2019.
u 14:17

Kad se govori o hrvatskoj vojnoj povijesti, jedan od likova koji u njoj svakako iskače jest Svetozar Borojević. I njegovo je ime jako dobro znano. Ali samo ime. Jer su njegove velike zasluge uglavnom prešućene, i to u prvom redu u Hrvatskoj.

I na kraju, malo se uopće zna o njegovom životu, malo je toga napisano, malo istraženo, sve do nedavno, kad je na svjetlo dana izašla knjiga našeg stručnjaka za Prvi svjetski rat Danijela Tatića, u kojoj je objavio svoje cjelokupno istraživanje Borojevićevog životopisa. I imamo što čitati i doznati o ovom velikanu hrvatske povijesti! Na tragu toga, Tatić je za ovaj broj magazina posebno napisao tekst koji je jedan detalj iz Borojevićevog životopisa, a zapravo je najvažniji, kakav je Borojević bio kao vojskovođa!?

Za kratki rezime o Borojeviću važno je napomenuti da talijansko-slovenska granica danas u velikoj mjeri prolazi upravo onim područjem koje je 1915. godine označeno kao linija obrane Austro-Ugarske Monarhije. Možemo li zamisliti što bi bilo sa slovenskim i hrvatskim zemljama da nije bilo Borojevića? Nije li to više nego dovoljno da ga se uzdigne kao jednog od hrvatskih velikana i da ga se s dužnim poštovanjem sjećamo? Sigurno da jest, ali netko mora donijeti i političku odluku, ili na politiku izvršiti pritisak, da se Borojevića konačno počne vrednovati kako on to zaslužuje! Jer je sve drugo doista nakaradno! On se borio za hrvatske nacionalne interese, Hrvatom se deklarirao, a današnja ga Hrvatska gotovo ignorira! Slovenija ga se pak sjeća i diže spomenik!

Nadalje, u ovom broju magazina poklopile su se dvije teme koje imaju zajedničku poveznicu – Iran. Naš stalni suradnik prof. dr. sc. Mirko Bilandžić obradio je četrdesetu godišnjicu iranske Islamske revolucije za koju s punim pravom piše da je „jedna od središnjih političko-sigurnosnih prekretnica 20. stoljeća“ te da je „to prva revolucija modernog doba koja je potpuno promijenila dotadašnji politički sustav i izgradila novi, prema vjerskim načelima“. I kao neki nastavak ove teme, nepoznati podaci o djelovanju Hezbollaha u bivšoj Jugoslaviji, odnosno konkretno u Zagrebu, organizacije kojoj je pokrovitelj Iran, i koju na Zapadu drže terorističkom organizacijom.

Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 5. ožujka 2019. 


 

Komentara 5

NV
Ne-Vjernik
20:41 05.03.2019.

Nije samo Borojevic, nego masa Srba koja je prosto 'pretapana' ,pod tudjinskom vlascu Rima i Beca,

KA
kapunjohan
20:52 05.03.2019.

Svetozar Borojević je bio hrvatski zapovijedni kadar u Austrougarskoj vojski, po etničkoj pripadnosti Srbin. Austroug. propala a on ostao bez egzistencije .Hrvatska i Slovenija po ratu prikrito okupirane od Srbije odbacuju poraženu Austrougarsku a Borojević ostaje odbačen od svih.On je najzaslužniji za obranu Slovenske granice na Soči, indirektno i za širi prostor ali ipak, Slovenija ga nebi smijela zaboraviti i morala bi ga častiti skoro kao generala Majstra - borca za sjevernu granicu Slovenije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije