Naslovnica

Komunikacijske veze JNA u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakraca

Zauzimanjem vojarni JNA-a, Hrvatska vojska dolazi do većega broja sredstava veze, a najviše opreme dolazi zauzimanjem vojarne u Samoboru 7. listopada 1991.
28. svibnja 2019. u 10:14 0 komentara 926 prikaza

Ne postoji priča o vojsci ili ratu koja ne spominje neku vrstu komunikacije među raznim vojnim strukturama. Svima je poznata legenda o grčkome vojniku Filipidu koji je trčao od polja Maratona do Atene kako bi prenio glas o pobjedi grčke vojske nad Perzijancima. Naravno da su se od tada do danas načini prenošenja poruka stalno mijenjali i dolaskom novih tehnologija, prvenstveno u prošlome stoljeću, stalno poboljšavali, kako u brzini, tako i u sigurnosti prijenosa informacija.

IZ NOVOG BROJA Makete Muzeja vojne i ratne povijesti Pakraca

S vremenom se razvio i zaseban rod u vojsci, specijaliziran samo za prijenos poruka, kao sastavni dio svake postrojbe pod nazivom vezisti. Vjerojatno svi koje barem malo zanima vojna povijest znaju za uređaj „Enigma“ ili za neke događaje u kojima su vezisti odigrali važne uloge u pojedinim ratnim događajima. Jedan od takvih događaja opisan je i u američkome filmu „Glasnici vjetra“ („Windtalkers“) iz 2002. godine, u kojemu za vrijeme Drugoga svjetskog rata američka vojska priprema Indijance iz plemena Navajo kako bi svojim materinskim jezikom služili u postrojbama veze s obzirom na to da Japanci nisu mogli dešifrirati poruke poslane na navaho jeziku.

 | Autor :

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2019.  

IZ NOVOG BROJA Ratna mornarica IZ NOVOG BROJA Medicinska služba IZ NOVOG BROJA Vojna povijest u stripu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.