Naslovnica

Križarski ratovi: Templarski pogled - Saladin: Alahov mač

Iako je Saladinova srdačnost prema latinskim kršćanima u Jeruzalemu bila proračunata, ona je istodobno odražavala njegovu velikodušnu prirodu.
19. rujna 2018. u 07:47 0 komentara 1374 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

U ožujku 1185. godine umro je mladi gubavi kralj Baldwin IV. (Balduin IV.). Naslijedio ga je sedmogodišnji rođak Balduin V., sin njegove sestre Sibile iz prvoga braka s Williamom de Montferratom (Vilim Montferratski). Grof Tripolija, Raymond (Rajmond), koji je dotada bio „bailli“ (upravitelj ili namjesnik) kralja Balduina IV., sada je postao regent Balduina V.

IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Odgovor islama

U tome je svojstvu sklopio mirovni sporazum sa Saladinom, koji je trebao vrijediti četiri godine. Međutim, Rajmondu je prijetio gubitak vlasti kada je sljedeće godine umro i mladi kralj, ne ostavivši za sobom nasljednika. Na temelju oporuke Balduina IV. o nasljedniku su morali odlučiti papa, car i kraljevi Engleske i Francuske. Međutim, sudbina je latinskih kršćana u Svetoj Zemlji i toga puta ovisila o osjećajima jedne žene. Princeza Sibila, majka mrtvoga kralja, u to je doba bila udana za francuskoga viteza Guya de Lusignana (Guido Lusignanski). Njezin prvi muž, Vilim Montferratski, koji je iz Europe stigao u ulozi budućega kralja, umro je od malarije 1177. godine. Isprva se europske obitelji nisu mogle dogovoriti o tome tko će biti nasljednik jeruzalemskoga kralja, a Sibila je neko vrijeme razmišljala o udaji za lokalnoga baruna Baudouina d’Ibelina (Balduina Ibelinskog). No visoki kraljevski službenik Amalric de Lusignan (Amalrik Lusignanski), koji je bio ljubavnik Sibiline majke Agnes, imao je mlađega brata Guya (Guido). 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2018.

IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi - Templarski pogled, Politika u Outremeru IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Latini u Svetoj Zemlji IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Templari i Palestina
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.