Naslovnica

Križarski ratovi - Templarski pogled, Politika u Outremeru

Zbog brdovitog područja Sirije i Palestine i budući da su Saraceni bili inteligentniji od kršćana (koristili se golubovima pismonošama, seosko stanovništvo uglavnom muslimansko), templari se nisu mogli lako obraniti od napada.
11. srpnja 2018. u 13:08 0 komentara 476 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Andre de Montbrand, koji je bio veliki majstor samo tri godine, umro je 1156., a 1158. njegova nasljednika Bertranda de Blancheforta i još 87 braće i 300 svjetovnih vitezova iz zasjede su napali Saraceni dok su prolazili dolinom Jordana. Tada je Bertrand pao u zarobljeništvo. Zbog brdovitog područja Sirije i Palestine i budući da su Saraceni bili mnogo inteligentniji od kršćana (koristili su se golubovima pismonošama, a seosko je stanovništvo uglavnom bilo muslimansko), templari se nisu mogli lako obraniti od takvih napada. Iako su u određenim situacijama bili neoprezno hrabri i odvažni, jer su bili uvjereni da ih čuva Bog, s vremenom su postali mnogo oprezniji u borbama. Iz dotadašnjeg su iskustva naučili da su i Saraceni vrlo vješti borci koji često lukavo iskorištavaju nepromišljenu hrabrost Franaka. Znali su da se moraju držati zajedno u slučaju napada strijelaca i u obruču, zanemarujući iskušenja kojima su ih vabili simulirani bjegovi, očuvati solidarnost i zajedništvo sve dok neće moći krenuti u napad sigurni da udaraju u glavno neprijateljsko tijelo.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2018.

IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Latini u Svetoj Zemlji IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Templari i Palestina IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Vjera i mač
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.