IZ NOVOG BROJA

Križarski ratovi: Templarski pogled - Odgovor islama

Wikimedia commons
16.08.2018.
u 07:44

Tijekom života, ali i nakon smrti, Saladin je za kršćane i muslimane bio uzor hrabrosti i velikodušnosti. Priče o njegovoj ljubaznosti i dobročinstvima stizale su do Europe – na primjer, o tome kako je nekim kršćanskim zarobljenicima darovao krzno da ih grije tijekom boravka u tamnicama Damaska.

Godine 1187. umrli su jeruzalemski kralj Amalrik i moćni vladar Alepa Nur al-Din. Amalrik, koji je imao samo 38 godina i kojega su uvijek nezahvalno uspoređivali s njegovim bratom Balduinom III., rasipao je snagu svojega kraljevstva u neuspješnim pokušajima osvajanja Egipta.

Opstanak latinskih država u Siriji i Palestini nastojao je osigurati sklapanjem saveza s Bizantskim Carstvom. To je i postigao vjenčanjem između svoje rođakinje Marije Antiohijske i cara Manuela, kao i svojim brakom s carevom kćeri Marijom s kojom je imao samo kćer Izabelu. Amalrik je osjećao duboko poštovanje prema Bizantu, što je i pokazao kada je, vrativši se iz Konstantinopola neposredno prije svoje smrti, na svojem dvoru u Jeruzalemu nosio ceremonijalnu odjeću bizantskoga cara. U to je doba u latinskim kraljevstvima već bilo prihvaćeno načelo nasljedstva pa je Amalrika naslijedio njegov sin iz prvoga braka s Agnezom de Courtenay, Balduin IV. Trinaestogodišnji Balduin bolovao je od gube, što su neki crkvenjaci smatrali „Božjom kaznom“ jer se Amalrik oženio svojom rođakinjom.

Umjesto mladoga Balduina kraljevstvom je kao regent vladao njegov rođak, grof Tripolija Rajmond III. Isprva nije bilo sigurno tko će naslijediti Nur al-Dina. Njegov sin i nasljednik Malik al-Salih Isma’il imao je samo 11 godina, a upravitelji Damaska, Alepa, Mosula i Kaira međusobno su se natjecali za ulogu regenta. Međutim, kada je uspostavio vlast nad različitim emiratima, koji su se prije toga međusobno sukobljavali, Nur al-Din je pokazao da se muslimani ipak mogu ujediniti u borbi protiv Franaka.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije