Naslovnica

Krležina Galicija u putopisnoj reportaži sto godina poslije

I hvala svima na čestitkama na 100. broju magazina, na mnogim porukama podrške! Čitamo se i dalje!
04. kolovoza 2019. u 17:51 0 komentara 656 prikaza
Foto: Vojna povijest

Što je Galicija? „Galicija“ je drama hrvatskog književnika Miroslava Krleže premijerno izvedena 1920. godine. Velikim dijelom je inspirirana autorovim iskustvima iz Prvoga svjetskog rata, te dijeli brojne motive njegove zbirke priča „Hrvatski bog Mars“.

UVODNIK NOVOGA BROJA Hvala čitateljima i autorima koji su nas doveli do 100. broja magazina

Sastoji se od četiri čina i prikazuje zbivanja tokom jedne noći u Galiciji gdje je smještena postrojba hrvatskih pripadnika austrougarske vojske na Istočnome bojištu. Protagonisti su likovi različitog društvenog podrijetla i ideologije, a koji će se, svaki na svoj način, suočiti sa ratnim strahotama oličenim u brutalnom vješanju ukrajinske starice koja je navodno uvrijedila visoke austrougarske časnike.

Krleža je godine 1930. dramu značajno preradio te je ta verzija danas poznata pod naslovom „U logoru“, a godine 1960. je napisao i treću verziju koja je ponovno dobila naslov „Galicija“. Godine 1983. je drama ekranizirana u obliku dvodijelne mini-serije „U logoru“ u produkciji RTV Zagreb. Tako nas u kratkim crtama hrvatska Wikipedija upoznaje s Krležinim djelima koja u sadržaju imaju događaje na Istočnome bojištu Prvoga svjetskog rata, posebice Galicije. Ta je Galicija do danas u sjećanjima Hrvata ostala kao pojam velike klaonice Prvoga svjetskog rata, što je i bila, a opet o njoj malo znamo, premalo je istraživana, posebice kad je riječ o sudjelovanju i sudbinama hrvatskih vojnika koji su se ondje borili. Jedan od doprinosa tom istraživanju bilo je putovanje hrvatskih istraživača u organizaciji Udruge povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema „Proventus Natura“ iz Donje Berine u Slavoniji i Udruge 1914. – 1918. iz Zagreba, koji su od 11. do 15. svibnja ove godine organizirali put u današnju zapadnu Ukrajinu gdje su se nalazile bojišnice Prvoga svjetskog rata nazivane Istočnim bojištem. Jedan od sudionika tog puta, Filip Katanić, za VP će u nekoliko nastavaka ispisati priču o tom putu, koji je malo Hrvata prošlo nakon Prvoga svjetskog rata, pa će biti jako zanimljivo sve pročitati, ali i vidjeti fotografije s puta. Katanićeva priča time je zanimljivija i dobiva na kvaliteti ako samo spomenem da se već dulje bavi istraživanjem Galicije te da mu je u pripremi i knjiga o Galiciji 1914. godine koja će izaći u izdanju Despot infinitusa. Do knjige, čitajmo njegovu reportažu.

I hvala svima na čestitkama na 100. broju magazina, na mnogim porukama podrške! Čitamo se i dalje!

 | Autor : Vojna povijest Foto: Vojna povijest

UVODNIK NOVOGA BROJA Za stoti broj pripremamo mala iznenađenja za čitatelje UVODNIK NOVOGA BROJA General Josip Filipović još je jedan zaboravljeni hrvatski velikan UVODNIK NOVOGA BROJA Potopljena vojna povijest ide dalje s paškim jedrenjacima

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.