UVODNIK NOVOGA BROJA

Za stoti broj pripremamo mala iznenađenja za čitatelje

VP
05.06.2019.
u 13:30

Idući broj nam je jubilaran, stoti broj magazina! Bit će dakako nekih malih iznenađenja za vas vjerne čitatelje, a o njima u stotom broju u srpnju!

Vjerojatno ste mnogi od vas vidjeli nedavnu snimku, na kojoj papa Franjo u Vatikanu kleči pred dužnosnicima Južnog Sudana, ljubi im noge i poziva ih da se ne vraćaju građanskomu ratu. Taj je prizor mnogima oduzeo dah, mnoge začudio, mnogima izazvao suze na očima, prije svega zato jer se još nikad nije dogodilo da jedan papa tako kleči pred nekim obnašateljima vlasti i moli ih za mir. Ali isto tako sam siguran da gotovo nitko od nas nema pojma o Južnom Sudanu, o Sudanu, o genezi tamošnjih sukoba.

Naš stalni suradnik, prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, prvi u ovome broju magazina na hrvatskom jeziku donosi iscrpan povijesni pregled sudanskih sukoba, počevši još od 19. stoljeća. Za ovaj tekst trebalo je puno istraživati jer je tema izuzetno složena, a prof. Bilandžić je to odlično uradio, kao i dosad u prijašnjim svojim tekstovima. Zato je ovaj tekst zaslužio i veći prostor. To je samo povijesni pregled, da bi uopće mogli dobiti kakvu-takvu sliku o sudanskim sukobima i o onome što se danas događa, i što bi se moglo dalje događati. Tema je inače toliko opsežna da zaslužuje pozamašnu knjigu!

Nakon duljeg vremena, u magazinu imamo i temu vezanu uz HVO, i to konkretno o sukobu Armije BiH i HVO-a u Žepču u lipnju 1993. godine. Hvala našem redovnom čitatelju Gabrijelu Jukiću koji nam je predložio ovu temu, i na kraju ju je sam obradio i sve nam pripremio.

Ne trebam spominjati i novu temu našeg prekaljenog autora Zvonimira Freivogela. Ali moram svakako spomenuti i našeg novog autora, mladog povjesničara iz Istre Davida Orlovića, koji nam je pripremio autentičan materijal o Etiopskom ratu te o Istranima u talijanskoj vojsci koja je ondje vodila rat. Ovim člankom najavljujem objavljivanje razultata njegovog istraživanja koje je još u tijeku, a riječ je o dosad slabo istraženoj temi: sudjelovanje Istrana (Hrvata, Slovenaca i Talijana Julijske krajine) u agresiji fašističke Italije na Etiopiju od 1935. do 1936. godine. Nadam se jednoj lijepoj, fotografski dobro opremljenoj knjizi iz autorovog pera.

I da, idući broj nam je jubilaran, stoti broj magazina! Bit će dakako nekih malih iznenađenja za vas vjerne čitatelje, a o njima u stotom broju u srpnju!

Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 5. lipnja 2019.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije