Naslovnica

Potopljena vojna povijest ide dalje s paškim jedrenjacima

Bliži se stoti broj našeg i vašeg magazina. On izlazi u srpnju. Volio bih da u povodu tog velikog jubileja pošaljete svoje osvrte na dosadašnja izdanja, svoje primjedbe i komentare, pohvale i pokude...
09. travnja 2019. u 09:11 0 komentara 344 prikaza
Foto: VP

Nakon duljeg pauziranja, s novim radovima javio nam se naš suradnik Zoran Delibašić, kojega se zacijelo sjećate iz nekoliko radova koje smo stavili pod zajednički nazivnik potopljene vojne povijesti.

UVODNIK NOVOGA BROJA Kad će Hrvatska prestati ignorirati Svetozara Borojevića?

U ovom broju idemo dalje s time, i to sa zanimljivom pričom o tri njemačka motorna jedrenjaka koja su potopili saveznički zrakoplovi polovicom 1944. godine, i čiji ostaci leže na plitkom morskom dnu u Paškom zaljevu. Priča sama po sebi već je zanimljiva, i kako je uopće došlo do ovog nalaza. Ali ona bi bila nepotpuna da nije bilo podvodnog fotografa Gorana Butajle koji je svojom kamerom snimio ostatke sva ova tri jedrenjaka i najvažnije fotografije ustupio nam za izradu ovog članka. Hvala mu na tome, kao i kolegi Delibašiću, koji je ovim materijalom naš magazin opet učinio drukčijim, inovativnim, s nekim novim, nepoznatim materijalom. Stoga uživajte i u čitanju i u gledanju prekrasnih fotografija.

A u magazinu nam je i naš stalni suradnik Nikola Tominac, dugogodišnji istraživač Prvoga svjetskog rata, koji nam je za objavu ustupio svoj znanstveni rad o ličkim pješačkim postrojbama austrougarske vojske u borbama tijekom 1918. godine. Kako je Prvi svjetski rat u Hrvatskoj uopće malo i slabo istražena tema, svaki ovakav rad izuzetno je dragocjen, posebice kad ga ima priliku čitati i šira publika, a ne samo znanstvena zajednica.

Ono što me svakako veseli, a zasigurno će i vama biti užitak čitati, jest još jedna izvrsna analiza prof. dr. sc. Mirka Bilandžića, ovaj put o indijsko-pakistanskim odnosima i njihovim međudržavnim ratovima, a sve je povod najnovija napetost između ove dvije zemlje, napetost i ratovi i sukobi koji traju već sedamdesetak godina. Ovu ću priliku iskoristiti kako bih Mirku Bilandžiću čestitao i na nedavnom izboru u redovnog sveučilišnog profesora! Njegovi radovi dovoljno govore o tome koliko je zaslužio promaknuće u trajno profesorsko zvanje.

I za kraj, bliži se stoti broj našeg i vašeg magazina. On izlazi u srpnju. Volio bih da u povodu tog velikog jubileja pošaljete svoje osvrte na dosadašnja izdanja, svoje primjedbe i komentare, pohvale i pokude, ali i da predložite što bi voljeli u magazinu još imati, čitati… Javite se na moju e-mail adresu koja stoji ispod moje slike. Čujemo se, pišemo si! 

 | Autor : VP Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 5. travnja 2019.

IZ NOVOG BROJA Jedna od najpoznatijih bitaka s mnogo manje poznatom ulogom Talijana u njoj UVODNIK NOVOG BROJA Otvaramo još jednu hladnoratovsku temu UVODNIK NOVOG BROJA Zapad je u srazu s SSSR-om trebao i bivše ustaše
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.