UVODNIK NOVOGA BROJA

Potopljena vojna povijest ide dalje s paškim jedrenjacima

VP
09.04.2019.
u 09:11

Bliži se stoti broj našeg i vašeg magazina. On izlazi u srpnju. Volio bih da u povodu tog velikog jubileja pošaljete svoje osvrte na dosadašnja izdanja, svoje primjedbe i komentare, pohvale i pokude...

Nakon duljeg pauziranja, s novim radovima javio nam se naš suradnik Zoran Delibašić, kojega se zacijelo sjećate iz nekoliko radova koje smo stavili pod zajednički nazivnik potopljene vojne povijesti.

U ovom broju idemo dalje s time, i to sa zanimljivom pričom o tri njemačka motorna jedrenjaka koja su potopili saveznički zrakoplovi polovicom 1944. godine, i čiji ostaci leže na plitkom morskom dnu u Paškom zaljevu. Priča sama po sebi već je zanimljiva, i kako je uopće došlo do ovog nalaza. Ali ona bi bila nepotpuna da nije bilo podvodnog fotografa Gorana Butajle koji je svojom kamerom snimio ostatke sva ova tri jedrenjaka i najvažnije fotografije ustupio nam za izradu ovog članka. Hvala mu na tome, kao i kolegi Delibašiću, koji je ovim materijalom naš magazin opet učinio drukčijim, inovativnim, s nekim novim, nepoznatim materijalom. Stoga uživajte i u čitanju i u gledanju prekrasnih fotografija.

A u magazinu nam je i naš stalni suradnik Nikola Tominac, dugogodišnji istraživač Prvoga svjetskog rata, koji nam je za objavu ustupio svoj znanstveni rad o ličkim pješačkim postrojbama austrougarske vojske u borbama tijekom 1918. godine. Kako je Prvi svjetski rat u Hrvatskoj uopće malo i slabo istražena tema, svaki ovakav rad izuzetno je dragocjen, posebice kad ga ima priliku čitati i šira publika, a ne samo znanstvena zajednica.

Ono što me svakako veseli, a zasigurno će i vama biti užitak čitati, jest još jedna izvrsna analiza prof. dr. sc. Mirka Bilandžića, ovaj put o indijsko-pakistanskim odnosima i njihovim međudržavnim ratovima, a sve je povod najnovija napetost između ove dvije zemlje, napetost i ratovi i sukobi koji traju već sedamdesetak godina. Ovu ću priliku iskoristiti kako bih Mirku Bilandžiću čestitao i na nedavnom izboru u redovnog sveučilišnog profesora! Njegovi radovi dovoljno govore o tome koliko je zaslužio promaknuće u trajno profesorsko zvanje.

I za kraj, bliži se stoti broj našeg i vašeg magazina. On izlazi u srpnju. Volio bih da u povodu tog velikog jubileja pošaljete svoje osvrte na dosadašnja izdanja, svoje primjedbe i komentare, pohvale i pokude, ali i da predložite što bi voljeli u magazinu još imati, čitati… Javite se na moju e-mail adresu koja stoji ispod moje slike. Čujemo se, pišemo si! 

Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 5. travnja 2019.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije