Naslovnica

General Josip Filipović još je jedan zaboravljeni hrvatski velikan

U Filipovićevu životopisu valja naglasiti da je bio zapovjednik austrougarske vojske koja je temeljem odluke Berlinskoga kongresa zaposjela Bosnu i Hercegovinu 1878. godine.
05. svibnja 2019. u 09:37 0 komentara 1095 prikaza
Foto: VP

Dok pišem ovaj uvodnik, u nedjelju 28. travnja, baš smo se prisjećali okrugle obljetnice rođenja Josipa baruna Filipovića, na čijem su grobu u Pragu predstavnici tamošnjeg Veleposlanstva RH baš taj dan zapalili svijeću i položili vijenac. Jer se barun Filipović rodio u Gospiću prije točno 200 godina, 28. travnja 1819., a pokopan je u Pragu 6. kolovoza 1889. godine.

UVODNIK NOVOGA BROJA Potopljena vojna povijest ide dalje s paškim jedrenjacima

Bio je hrvatski plemić i austrijski general, jedan od najvećih hrvatskih vojskovođa. Nevjerojatno zvuči, ali nakon protoka vremena nije se znalo gdje mu je grob sve do 2012. godine, kad su ga otkrili članovi Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba te su pokrenuli njegovu obnovu. U Filipovićevu životopisu valja naglasiti da je bio zapovjednik austrougarske vojske koja je temeljem odluke Berlinskoga kongresa zaposjela Bosnu i Hercegovinu 1878. godine. Od 1874. do 1878. te od 1882. do smrti 1889. bio je vojni zapovjednik Češke.

Kako su u prigodi ove obljetnice naveli iz Hrvatsko-češkog društva, Filipović je bio izabran čak i za počasnog građanina Praga, gdje je i pokopan, te da je bio popularan među češkim vojnicima jer je poticao upotrebu češkog jezika kod vojničke obuke. I tako je ovo društvo iz povijesnog zaborava izvuklo još jednog hrvatskog velikana, baš kao što je u stoljetni zaborav bio pao i feldmaršal Svetozar Borojević, kojeg je iz zaborava izvukao naš Danijel Tatić s Borojevićevim životopisom, knjigom koja ruši sve rekorde prodaje domaćih historiografskih naslova i koja je dobila izvanredne ocjene znanstvene zajednice!

U jednom od idućih brojeva magazina planiramo detaljno obraditi ulazak austrougarske vojske u BiH 1878. godine, pa će to biti prilika i za malo širu priču o samom Filipoviću i njegovoj ulozi u toj operaciji.

A u ovome broju, već 98. po redu, imamo priču o još jednom Hrvatu koji je svoju vojničku karijeru također proživio u redovima austrougarske vojske. To je bio grof Ivan Salis-Seewis (Karlovac, 8. prosinca 1862. – Zagreb, 24. listopada 1940.), koji je bio general austrougarske vojske, glavni vojni guverner Srbije 1916. godine te zapovjednik glavnog stožera za Rumunjsku. Zapravo, u magazinu je priča o njegovoj sablji koju je na dar dobio 1912. i koja je do danas sačuvana u kolekcionarskim krugovima.

Druge teme u ovom broju magazina otkrijte sami te uživajte i dalje u njegovom čitanju!

 | Autor : VP Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodaji od 4. svibnja 2019. 

UVODNIK NOVOGA BROJA Kad će Hrvatska prestati ignorirati Svetozara Borojevića? IZ NOVOG BROJA Jedna od najpoznatijih bitaka s mnogo manje poznatom ulogom Talijana u njoj UVODNIK NOVOG BROJA Otvaramo još jednu hladnoratovsku temu
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.