Naslovnica

Lički štuc-rezanac iz 18. i 19. stoljeća

Već na prvi pogled je vidljivo kako su te puške izrađivane i korištene na jednom prostorno ograničenom području kontinentalne Hrvatske jer ih nema u zbirkama nama susjednih zemalja, kao ni u zbirkama drugih europskih zemalja. Najviše poveznica imaju s Likom.
15. travnja 2022. u 08:58 0 komentara 189 prikaza
Foto: Tomislav Aralica

U najvećoj hrvatskoj zbirci povijesnog oružja, onoj Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, među velikim brojem pušaka „narodnog“, balkanskog ili orijentalnog tipa, kako ih već nazivaju, nalazi se i skupina od 9 pušaka jednog posebnog tipa koje povezuje opći izgled, korištenje kraćih „lovačkih“ cijevi s izolučenom cijevi i osobit način dekoriranja kundaka i usadnika zakucavanjem mjedenih limova i pločica te intarzije mjedene žice.

IZ NOVOG BROJA Dalmatinska pješačka sablja iz razdoblja 1805.-1814.

S lijeve strane kundaka imaju istaknutu obrazinu za naslon strijelčevog obraza, te uz petu kundaka, od mjedenog lima ili izrezbaren, prikaz zmaja u krugu. S desne strane kundaka, uz petu, sve imaju izdubljen pretinac s poklopcem na posmik. Kundak i usadnik su im izrađeni od rebrastog javora, orahovine ili klenovine (poljskog javora). Već na prvi pogled je vidljivo kako se te puške izrađivane i korištene na jednom prostorno ograničenom području kontinentalne Hrvatske jer ih nema u zbirkama nama susjednih zemalja, kao ni u zbirkama drugih europskih zemalja. Niz dokaza i indicija ukazuje kako su takve puške izrađivane i korištene na području Hrvatske vojne krajine (u užem smislu: Karlovački generalat i Banska krajina) između kraja 18. stoljeća i 70-tih godina 19. stoljeća.

Najviše poveznica imaju s Likom zbog čega ih i nazivamo lički štucevi. A kako sve puške iz ove skupine imaju izolučene – narezane cijevi, za koje je zabilježen narodni izričaj „štucrezanac“ (Budisavljević, 1913., 76), predlažem da ovaj tip pušaka nazovemo lički štuc-rezanac.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Sablja časnika Jugoslavenske ratne mornarice M.1946 IZ NOVOG BROJA Sablja mornaričkih časnika Kraljevine SHS/Jugoslavije M.1924/36 IZ NOVOG BROJA Palubna sablja austrijskih mornara novoga tipa M.1858
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.