Naslovnica

Little Boy

U prvoj polovici 1945. godine američki su se vojnici iskrcali na otok Iwo Jimu i nakon dugotrajnih i žestokih borbi svladali su tamošnji japanski garnizon.
24. kolovoza 2020. u 10:06 0 komentara 463 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

U prvoj polovici 1945. godine američki su se vojnici iskrcali na otok Iwo Jimu i nakon dugotrajnih i žestokih borbi svladali su tamošnji japanski garnizon. Nakon iskrcavanja Amerikanaca na Okinawi donesena je odluka da će se Japan prisiliti na predaju upotrebom novoga oružja – atomske bombe. Dana 31. srpnja 1945. SAD je pripremio uransku bombu „Little Boy“, tešku četiri tone, te je 6. kolovoza u 2:45 bombarder „Enola Gay“ krenuo prema Hirošimi. Umjesto uobičajenoga tereta, u svome spremištu nosio je samo jednu bombu koju je u 8:15 izbacio. Bomba „Little Boy“ izazvala je nezamislivo razaranje i patnje među lokalnim stanovništvom te je poginulo između 70 i 80 tisuća ljudi, a od posljedica još 70 tisuća. Kako bi spriječio daljnje bombardiranje, Japan se odlučio za bezuvjetnu kapitulaciju, čime je završen Drugi svjetski rat.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u kolovozu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Krunidba Fridrika I. Barbarosse IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Ustoličenje Josipa Jelačića za hrvatskoga bana IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Smrt Anastazija I.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.