IZ NOVOG BROJA

Marko Crljen - hrvatski general, domoljub, mecena, intelektualac te vojni i politički pisac

Boris Trnski
14.08.2024.
u 09:50

Prvi je potaknuo i financirao pisanje hrvatske i južnoslavenske enciklopedije, a zahvaljujući njemu započelo je pisanje hrvatskoga biografijskog rječnika

Još jedan u nizu hrvatskih generala u austrougarskoj vojsci koji je bio istinski domoljub i mecena, a osim toga i priznati vojni i politički pisac bio je general Marko Crljen.

Napisao je ukupno 14 knjiga i nekoliko stručnih članaka objavljenih u stručnim časopisima. Pisao je o tipično vojnoj tematici vezanoj za konjaništvo (ustroj, obuka i oružje) i inženjeriju (fortifikacije), ali i o vojnom pravu te geopolitičkoj (Kavkaz) i političkoj (srpsko pitanje u Hrvatskoj) tematici. Prvi je potaknuo i financirao pisanje hrvatske i južnoslavenske enciklopedije, a zahvaljujući njemu započelo je pisanje hrvatskoga biografijskog rječnika (ogledni arak), koji nije do danas završen, već je došao samo do slova M. Sav svoj imetak (oko 200.000 kruna) oporučno je ostavio najvažnijim hrvatskim kulturnim, znanstvenim i umjetničkim institucijama "u korist naroda hrvatskoga", što nije uradio niti jedan hrvatski general nakon njega. On je tipičan primjer hrvatskog generala u austro-ugarskoj vojsci koji nije bio samo „crno-žuti“ general, kako se u Hrvatskoj doživljava velika većina njih, već je kao izdanak hrvatskog naroda do kraja ostao vjeran svom narodu i svojoj domovini. Marko Crljen, koji se u popisu austro-ugarskih generala navodi pod nazivom Czerlien, Czerljen, Markus von, rođen je u naselju Šumeće kraj Broda na Savi (danas Slavonski Brod) 25. rujna 1840. Potječe iz graničarske časničke obitelji, čiji je član Marko Crljen, poručnik Brodske graničarske pukovnije, za uspjehe ostvarene na bojnom polju, 10. rujna 1773. stekao titulu austrijskog plemića. Njegov djed Stjepan Horvatović bio je poručnik Petrovaradinske graničarske pukovnije, a otac Stjepan Crljen također natporučnik austrijske vojske. Njegova majka Marija Crljen, rođena Horvatović, potječe iz ugledne obitelji koja je dala nekoliko visokih vojnih časnika. Njezin brat Đuro Horvatović bio je general, a nakon toga i ministar vojske Kneževine Srbije.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije