Naslovnica

Metalne oznake u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Sve veća popularnost metalnih oznaka dovela je unatrag nekoliko godina i do velike popularnosti vojnih medaljona ("coin").
30. studenoga 2020. u 09:33 0 komentara 181 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Kao što smo i najavili u prošlome broju „Vojne povijesti“, u ovome broju odlučili smo vam prikazati jedan dio metalnih oznaka koje se nalaze u našem muzeju.

IZ NOVOG BROJA Plakatne oznake u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Kao i kod platnenih oznaka i ovaj vid kolekcionarstva militarija jako je raširen i popularan. Prema svome iskustvu, možemo reći da ipak manji broj ljudi skuplja ove oznake nego one platnene. Nekoliko je razloga tomu, a najbitniji su cijena i puno manji broj različitih oznaka koje se uglavnom kada je riječ o Hrvatskoj vojsci odnose na oznake postrojbi, specijalnosti, činove i sl. Na početku Domovinskoga rata metalne oznake pojavile su se u većem broju pa i u ovome slučaju možemo govoriti o tzv. „štandovskim“ odnosno neslužbenim oznakama. Takve oznake u početku su se nosile na raznim odjevnim i uporabnim predmetima, da bi početkom rata bile stavljane na vojničke kape, beretke, kacige, trake za glavu ili pak na dio odore. I nakon uvođenja službenih metalnih oznaka mnogi branitelji uz njih su ostavljali i svoje „stare“ oznake.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

IZ NOVOG BROJA Letci, proglasi, plakati u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Odlikovanja i plakete u Muzeju ratne i vojne povijesti u Pakracu IZ NOVOG BROJA Vojna glazba u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.