Naslovnica

Vojna glazba u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu

Što se tiče muzejske fonoteke, kao što ćete i vidjeti na sljedećim stranicama, obiluje raznim stvarima iz različitih vremenskih razdoblja.
27. srpnja 2020. u 07:49 0 komentara 181 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Iako neizravno, o vojnoj glazbi pisali smo malo u prethodnim brojevima „Vojne povijesti“, a u ovome broju pokazat ćemo vam više izložaka s tom temom.

IZ NOVOG BROJA Barun Franjo Trenk

U broju 93 iz prosinca 2018. godine pisali smo o barunu Franji Trenku i njegovim pandurima, koji su prvi od europskih postrojbi uveli vojnu glazbu u svoje redove. Tom prigodom predstavili smo glazbeno djelo Felixa Albinija, odnosno note za klavir s tekstom za operetu „Baron Trenck“ („Der Pandur“) na njemačkome jeziku. 

U broju 96 iz ožujka 2019. godine, u temi pod naslovom „Ratna mornarica“, prikazali smo odore klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, odore koje su nosili na svome prvom nastupu u francuskome vojnom svetištu Lourdesu 2001. godine, ali i druge koje su nosili tijekom svoje karijere. Tim izlošcima u ovome broju dodajemo još neke, a i to je samo dio onoga što imamo u muzeju, a vezano je za vojnu glazbu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Časopisi, bilteni i novine u Domovinskome ratu IZ NOVOG BROJA Eksponati iz Drugog svjetskog rata u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Gardijske brigade
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.