IZ NOVOG BROJA

Tjelovježba i sport u vojsci i policiji

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
13.08.2018.
u 18:00

U muzeju je prikupljeno puno eksponata vezanih za tjelovježbu i sport u vojsci i policiji koji su prvi put bili prikazani početkom ove godine u vrijeme manifestacije Noć muzeja.

Pri izboru teme za ovaj broj Vojne povijesti, pisati o sportu nametnulo se kao logičan odabir. Tijekom prošlog mjeseca svi smo bili zaokupljeni našom nogometnom reprezentacijom i njezinim fenomenalnim uspjehom, ali time ne umanjujući uspjehe naših odbojkašica s Mediteranskih igara, naše Sare Kolak s novim hrvatskim rekordom i rekordom mitinga u Lausanneu – i naše džudašice Karle Prodan ili veslača Martina i Valenta Sinkovića, a sigurni smo da ni tu popisu nije kraj.

Budući da smo sportska nacija s izvrsnim rezultatima jedan dio Muzeja vojne i ratne povijesti s razlogom je posvećen sportu. U muzeju je prikupljeno puno eksponata vezanih za tjelovježbu i sport u vojsci i policiji koji su prvi put bili prikazani početkom ove godine u vrijeme manifestacije Noć muzeja u kojoj je tema bila Muzeji i sport - brže, više, jače… / „citius, altius, fortius…“. Mnogi naši sportaši, neki od njih i olimpijci, rado su se odazvali našem pozivu i muzeju poklonili neke svoje predmete vezane za vojni sport, s obzirom na to da su mnogi od njih u pričuvnom sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske kao ugovorni pričuvnici. Na ovim stranicama predstavit ćemo većinom eksponate od vremena hrvatskog osamostaljenja i vojnog sporta u svijetu, dok se u muzeju mogu vidjeti i mnogi drugi eksponati, fotografije i dokumenti iz ranijih razdoblja. Na jednom zidu muzeja nalaze se odlični tekstovi gospodina Mladena Cukrova iz Splita, tajnika Muzeja sporta – Split, ali i tekstovi iz časopisa Hrvatski vojnik i Hrvatska krila iz vremena Drugoga svjetskog rata, tako da svatko za sebe može pronaći nešto zanimljivo vezano za ovaj dio vojne povijesti.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije