Naslovnica

"Omege" i Pakrac - neraskidiva veza

Braniteljska udruga koja je najviše prisutna u Muzeju vojne i ratne povijesti, kako darovanim eksponatima, tako i posjetima, zasigurno je Udruga Specijalne jedinice policije „Omege“ iz Bjelovara.
17. svibnja 2018. u 09:03 0 komentara 393 prikaza
Foto: Muzejski dokumentacijski centar

Naš susret s „Omegama“ seže u 2013. godinu prilikom upoznavanja na planinarskom domu „Omanovac” iznad Pakraca, gdje „Omege“ dolaze svake godine u povodu obilježavanja vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. Nakon toga prvog kontakta naše se druženje nastavilo svih ovih godina te svaki puta kada dolaze u Pakrac obvezno navrate i kod nas u Muzej vojne i ratne povijesti.

IZ NOVOG BROJA Dean Rostohar - "Alfa" jednom i uvijek

Osim u svibnju, redovito su u Pakracu na obilježavanju početka Domovinskog rata u ožujku te u prosincu na planinarskom pohodu „Fokina staza 1991.” koji se održava u spomen na poginuloga pakračkog branitelja Marijana Kulhavog – Foku i šestoricu branitelja iz Bjelovara. Tolika prisutnost u Pakracu i ne čudi kada znamo da su „Omege“ koje su ustrojene 23. veljače 1991. od djelatnog sastava policije Policijske uprave Bjelovar, svoj prvi teren i prvo vatreno krštenje imale upravo u Pakracu 2. ožujka 1991. godine. Tada još pod nazivom Posebna jedinica policije sudjeluju u suzbijanju pobune policajaca srpske nacionalnosti u Policijskoj postaji Pakrac.

Smirivanjem novonastale situacije ostaju i dalje prisutni u gradu, ali sada u odorama temeljne policije. Općim napadom na gradove Pakrac i Lipik 19. kolovoza 1991. jedinica se ponovno vraća u Pakrac te do potpisivanja Sarajevskog primirja u siječnju 1992. postaje jedna od glavnih snaga obrane grada Pakraca. Potpisanim primirjem i dolaskom UNPROFOR-a jedinica preuzima osiguranje na prometnici Pakrac – Požega koja se nalazila na liniji razgraničenja s neprijateljem. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2018.

IZ NOVOG BROJA Mirovne misije Vrijeme poslije Domovinskog rata, kao djelatnik PP Pakrac (Miler je u bijeloj majici i prsluku) IZ NOVOG BROJA Zvonimir Miler - jedan od prvih donatora muzeja Izložba IZLOŽBE Stalni izložbeni postav u Pakracu - doprinos očuvanju vojne i ratne povijesti u Hrvatskoj
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.