Naslovnica

Moć nordijske mistike

Krvava i brutalna priča premrežena nordijskom mitologijom i slavenskim obredima, „Sjevernjak“ o kraljeviću Amlethu koji se želi osvetiti za ubojstvo oca prekrasno je snimljen povijesno-akcijski spektakl koji bi zbog svoje artističke forme mogao odbiti dio gledatelja.
31. svibnja 2022. u 16:23 0 komentara 123 prikaza
Foto: baz-art.org

Od antike do suvremenog doba postoji jedan motiv koji gura i smrtnike i bogove na put bez povratka, a to je osveta. Ta nezasitna želja da se ispravi nepravda, često nanoseći jednaku ili veću štetu nego što je njima učinjena, obilježje je i heroja i zlikovaca jer je univerzalna i dvodimenzionalna te je često promatrana samo iz jednog kuta.

IZ NOVOG BROJA I djeca plaćaju cijenu rata

Često je motivirana ubojstvom bliske osobe te obećanjem da počinitelj neće proći nekažnjeno, ali uzimanje pravde u svoje ruke često izaziva dvojbe kod poštenih likova zbog nemoralnog čina. Ako je akteru još i zaslijepljen um traženjem pravde, zbog čega pati ljubavni aspekt, postaje jasno da je inspiracija neiscrpna. Agamemnon u staroj Grčkoj, Hamlet i Otelo kao tragični Shakespeareovi junaci i grof Monte Christo u francuskim romanima su samo neki od ranijih primjera, a danas je pregršt primjera u filmovima. Mad Max, Mlada u Kill Billu, Gladijator i John Wick su noviji primjeri da nas prikaz želje za istjerivanjem pravde kroz nasilje još uvijek nije napustilo.

Najnoviji dodatak ovom popisu je vikinški spektakl „Sjevernjak“, novi film američkog art filmaša Roberta Eggersa smješten na daleki Island. Krvava i brutalna priča premrežena nordijskom mitologijom i slavenskim obredima, „Sjevernjak“ o kraljeviću Amlethu koji se želi osvetiti za ubojstvo oca prekrasno je snimljen povijesno-akcijski spektakl koji bi zbog svoje artističke forme mogao odbiti dio gledatelja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Uzaludna borba za mir IZ NOVOG BROJA Povijesni film za današnje doba IZ NOVOG BROJA Predavanje koje smo predugo čekali
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.