IZ NOVOG BROJA

Mossadove Amazonke

Despot Infinitus
27.05.2024.
u 09:47

Godine 2021. oko 40 posto članova Mossada bile su žene, a 30 posto voditeljice odjela; u 2019. godini 47 posto novozaposlenih u Mossadu su žene

Tijekom britanske uprave u Palestini od 1922. do 1948. godine počeo se razvijati embrij izraelske obavještajne službe SHAY koju je organizirala Haganah, tajna organizacija zadužena za sigurnost Židova u Palestini.

David Ben Gourion je nakon proklamacije neovisnosti 1948. donio dekret o osnivanju izraelske obavještajne službe pod imenom Mossad. Od prvog dana bila je prisutna feminizacija službe. Danas je u izraelskom društvu fokus fiksiran na ravnopravnost spolova, njihovu izvedbu i kvalitetu njihovog rada. Godine 2021. 40 % članova Mossada bile su žene, a 30% voditeljice odjela; u 2019. godini 47% novozaposlenih u Mossadu su žene. Uvedene se mjere koje će ženama pomoći nastaviti karijeru paralelno s obiteljskim životom. Dobar poznavatelj Mossada Michel Bar-Zonar ističe prednosti žena špijuna. Kao prvo, imaju manji ego nego muškarci, one su manje sumnjive ako su udane i imaju djecu. Žene su, ističe Bar-Zonar hladnokrvnije, imaju bolju intuiciju i veću sposobnost improvizacije. Od svoga osnutka Izrael je vodio četiri rata protiv Arapa: 1948. 1956, 1973. i 1982. godine. U svakom od navedenih ratova pripadnice Mossada su aktivno sudjelovale. Danas su one uključene u borbu protiv terorističkih organizacija poput Hesbolaha, IDIL-a (Islamska Država u Iraku i Levantu), Hamasa i Al-Kaide. U nastavku teksta opisat ćemo one koje su postale legende od 1914. do današnjih dana.

Sara Aaronsohn

Sara Aaronsohn, jedna je od osnivača izraelske špijunske mreže NILL u Palestini tijekom Prvog svjetskog rata. Njezini roditelji, rumunjski cionisti, došli su u otomansku Palestinu tijekom prvog vala naseljavanja židovske dijaspore započetog koncem XIX. stoljeća. Rođena je u siječnju 1890. u Zihron Yaakovu. Početkom 1915. godine skupina mladih cionista iz Jaffe osniva obavještajni kružok koji će prerasti u pravu obavještajnu službu, preteču današnjega Mossada. Osnivači su bili Aaron Aaronsohn, njegova sestra Sarah Aaronsohn, mlađi brat Alexander Aaronsohn, bliski prijatelji Avshalom Feinberg, Yosef Lishansky i Namn Belkimd. Osnovno pitanje za mlade cioniste bilo je kako pomoći britanskoj vojsci u Egiptu u borbi protiv Turaka, ali da kruna njihove suradnje bude podrška Velike Britanije osnivanju židovske države u Palestini. Prva prigodna prilika za špijunažu bila je činjenica da je u kući Aaronsohna u Jaffi stanovao jedan visoki njemački časnik i u njegovoj su odsutnosti Aaronsohnovi mogli pregledavati njegove papire ili mu postavljati naizgled bezazlena i naivna pitanja. Ostali članovi skupine prikupljali su na terenu podatke o turskim postrojbama i njihovim pokretima u Palestini. Sada se pojavio problem dostavljanja prikupljenih podatka britanskomu stožeru u Kairu.

Izvadak iz knjige „Žene špijuni: od biblijskih narativa do današnjih dana“ autora Vojislava Maksimov - ića, u nakladi Despot infinitusa.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/zene-spijuni-od-biblijskih-narativa-do-danasnjih-dana/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije