NOVA KNJIGA

Ratovi, sukobi, teroristički pokreti i državni udari nakon Drugoga svjetskoga rata

Školska knjiga
31.01.2024.
u 08:25

Knjiga pruža osnovni uvid u uzroke, tijek i posljedice najvažnijih ratova i ostalih oblika kolektivnog nasilja od 1945. do 2022.

Knjiga Hrvoja Barberića „Enciklopedija - Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine“ pruža osnovni uvid u uzroke, tijek i posljedice najvažnijih ratova i ostalih oblika kolektivnog nasilja koji su se dogodili između 1945. i 2022. godine.

U knjizi se ponajprije obrađuju ratovi, kao najteži oblik kolektivnog nasilja, ali i važnije terorističke kampanje, kampanje državnog terora i građanskog nasilja te vojni udari. Ova kompleksna tema obrađena je u 138 tematskih poglavlja. Pojedina poglavlja obuhvaćaju više različitih oblika kolektivnog nasilja u istoj državi ili periferno dotiču i povezane slučajeve kolektivnog nasilja koji nisu izravno obrađeni. U uvodnom dijelu predložena je i opća tipologija oblika kolektivnog nasilja koji postoje u suvremenim društvima te je dan kratak pregled korištenih pojmova čime se nastoji razjasniti česta pogrješna ili dvosmislena uporaba navedenih termina u javnosti. "Autor je svoj rad utemeljio na korištenju opširne relevantne literature, knjiga, enciklopedija, leksikona i web-stranica na temelju kojih je dao prikaz i opisao sve važne ratove, sukobe, terorističke pokrete, državne udare u razdoblju nakon Drugoga svjetskoga rata i do današnjih dana. Ovo djelo bit će primarno namijenjeno povjesničarima koji se bave modernom međunarodnom poviješću, zatim ona može biti vrlo korisna nastavnicima povijesti, kao i široj zainteresiranoj publici." (Nikica Barić)

Foto: Školska knjiga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije