Naslovnica

Nastanak Coldstream Guard pukovnije

Monck ju je popunio vojnicima iz pukovnija Georga Fenwicka i sir Arthura Haselriga, ukupno pet satnija, te 13. kolovoza 1650. utemeljio Monckovu pješaćku pukovniju.
20. veljače 2021. u 11:03 0 komentara 261 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Nastanak Coldstream Guard pukovnije veže se za engleski građanski rat, kad je Oliver Cromwell dao dozvolu pukovniku Georgeu Moncku da formira vlastitu pukovniju kao dio vojske novog tipa (New Model Army).

ZANIMLJIVOST Pukovnija Leopold von Anhalt Dessau

Monck ju je popunio vojnicima iz pukovnija Georga Fenwicka i sir Arthura Haselriga, ukupno pet satnija, te 13. kolovoza 1650. utemeljio Monckovu pješaćku pukovniju. Manje od dva tjedna kasnije, ona je sudjelovala u bitci kod Dunbara, u kojoj su parlamentarci porazili rojalističke snage.

Nakon Cromwellove abdikacije, Monck je podržao Stuarte i 1. siječnja 1660. prešao je rijeku Tweed na granici s Engleskom kod sela Coldstream, odakle je pet dana marširao prema Londonu. Ondje je stigao 2. veljače i pomogao restauraciji monarhije. Kao nagradu, dodijeljen mu je Red Podvezice, najugledniji engleski orden koji je utemeljio kralj Edward III., a njegova je pukovnija dobila zadaću čuvanja reda u Londonu. Tako su nastali Coldstream Guards, straža koja i danas čuva Buckinghemsku palaču i kraljicu.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Na ilustraciji, kralj Charles II. i pukovnik Monck vrše inspekciju Straže, 1661.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Suđenje Ivani Orleanskoj ZANIMLJIVOST Mirovni ugovor u Parizu 1763. - kraj Sedmogodišnjeg rata IZ NOVOG BROJA Sparta - zastrašujući vojni stroj drevne Grčke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.