ZANIMLJIVOST

Pukovnija Leopold von Anhalt Dessau

Laurus Leslaena
18.02.2021.
u 20:30

Bio je u dvadeset i dvije bitke i dvadeset i sedam opsada, a samo jednom ga je okrznuo metak, te su ga zbog toga vojnici smatrali neranjivim.

Pukovnija je podignuta 1663. godine, a od 1693. njome zapovijeda knez Leopold von Anhalt Dessau (1676. - 1747.), prema kojemu je i dobila ime. Budući da su kneza u poznijim godina zvali i "stari Dessauer" ("der Alte Dessauer"), pukovnija je također tako nekad nazivana.

Princ Eugen Savojski zbog njegove ga je neustrašivosti u bitkama nazivao "Buldogom", na što je knez uvijek bio ponosan. Upravo je on organizirao prusko pješaštvo. Bio je u dvadeset i dvije bitke i dvadeset i sedam opsada, a samo jednom ga je okrznuo metak, te su ga zbog toga vojnici smatrali neranjivim.

Kao ključna figura među generalima Fridrika II. Velikog bio je ostarjeli borac poznat kao "Stari Dessauer" s kojim je Fridriku bilo pomalo teško upravljati, pas ga je postavio tijekom većeg dijela kampanje 1745. (Rat za austrijsku baštinu) za zapovjednika vojske na saskoj granici. Starom Dessaueru bilo je tada preko sedamdeset, ali njegova posljednja kampanja bila je predodređena da bude najslavnija u njegovoj dugoj karijeri. Zajednički napor Austrijanaca i Sasa da pokrenu zimsku kampanju i krenu prema Berlinu doveo je do užurbane koncentracije pruskih snaga. Fridrik je uspio zaustaviti glavnu austrijsku vojsku u Šleskoj, a zatim je požurio prema Dresdenu. Ali , prije nego što je stigao, Leopold, više nije bio na granici, odlučivši rat veličanstvenom pobjedom nad Sasima kod Kesselsdorfa (14. prosinca 1745.).

Bila mu je navika moliti se prije bitke, jer je bio pobožni luteran. Na ovom posljednjem bojnom polju njegove su riječi bile: "O Bože, Bože, daj da se ne osramotim u svojim starim danima. Ili ako mi ne želiš pomoći, nemoj pomoći tim nitkovima, ali ostavi nas da sve sami odlučimo".

Foto: Laurus Leslaena

Ilustracija Richarda Knötela prikazuje grenadirskog dočasnika, grenadira i grenadirskog časnika pukovnije.

Izvorwww.facebook.com/LaurusLeslaeana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije