ZANIMLJIVOST

Nizozemski junak u ratu protiv Francuza umro je zadobivši najmanje 36 rana u neravnopravnoj borbi

Laurus Leslaena
15.03.2021.
u 11:45

U noći između 10. i 11. listopada 1672. na njega je pala nesretna dužnost da pazi na cestu do Utrechta za vrijeme juriša na Woerden.

Willem Frederik von Nassau – Zuylenstein bio je usvojeni sin grofa Frederika Hendrika i u razdoblju od 1659. do 1666. godine, zadužen za odgoj budućeg Stadtholdera, Vilima (Willema) od Orangea. Čin u vojsci stekao je isključivo zahvaljujući vezom s obitelji Orange, a od 1645. nosio je čin potpukovnika. Nije sudjelovao u ratnim operacijama nakon 1648. sve do travnja 1670., kad je promaknut u generala. U noći između 10. i 11. listopada 1672. na njega je pala nesretna dužnost da pazi na cestu do Utrechta za vrijeme juriša na Woerden. Njega i njegovih 1500 vojnika napao je francuski maršal Luxmebourg s 9000 ljudi kako bi spasio opsjednuti grad. Nizozemci su se hrabro borili i izdržali prvi napad, no Francuzi su ih uspjeli okružiti i Zuylenstein je hrabro pao u borbi do zadnjeg čovjeka, u kojoj je zadobio najmanje 36 rana.

Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije