NOVA KNJIGA

Nova knjiga o hrvatskim postrojbama u Prvome svjetskom ratu

Klub pisaca GK Dugo Selo
27.05.2019.
u 07:49

Možemo reći da u hrvatskome nakladništvu nema mnogo knjiga koje se na ovaj način bave Prvim svjetskim ratom

Gradska knjižnica Dugo Selo izdala je ovih dana jednu vrlo zanimljivu knjigu na ukupno 240 stranica s naslovom „Dugoselski kraj u Prvom svjetskom ratu“. Autori knjige su Nikola Tominac i Predrag Topić. Još prije nekoliko godina u Gradskoj knjižnici Dugo Selo rođena je ideja da se jednim izdanjem opiše sudjelovanje vojnika iz dugoselskoga kraja u Prvome svjetskom ratu i time oda počast svim stradalim stanovnicima, ali i zabilježi život stanovnika u to vrijeme.

Nakon nekoliko godina prikupljanja građe stekli su se uvjeti da se dovrši knjiga i pripremi za tisak. Knjiga je podijeljena u dvije veće cjeline. U prvome dijelu umirovljeni pukovnik Nikola Tominac opisao je bojišta na kojima su se borili i ginuli vojnici iz dugoselskoga kraja. To su Srpsko, Galicijsko i Talijansko bojište. Detaljno se prate ratni putovi postrojbi u koje su težišno bili mobilizirani Dugoselci uz, dakako, širi prikaz samih bitaka i okolnosti u kojima su se one odvijale. Tako su se na jednome mjestu našle sve vojne aktivnosti tijekom rata 42. domobranske pješačke divizije i zagrebačke 53. pješačke pukovnije zajedničke vojske (k. u. k.) s obiljem vojnih karata, fotografija i novinskih članaka. Djelo predstavlja izniman doprinos za daljnja istraživanja hrvatskih pukovnija jer su u njemu navedeni svi relevantni arhivski izvori, kao i stručna literatura iz zemlje i inozemstva.

U drugome dijelu knjige Predrag Topić iznosi razna svjedočanstva o civilnome životu u Dugome Selu u vrijeme rata kroz natpise u tadašnjem tisku, ali i kroz prijepise iz spomenica župa i škola koje su djelovale u to vrijeme, kao i iz razne arhivske građe. Vrijedni su članci i svjedočenja o ratu nekih poznatih Dugoselaca. Posebno treba izdvojiti vrlo vrijednu i nikad prije tiskanu fotografsku građu. Posebno se to odnosi na fotografije Mate Premužaka, pripadnika 42. domobranske pješačke divizije, koje su se uspjele spasiti od propadanja i zaborava. Na samome je kraju knjige popis poginulih s dugoselskoga područja, njih 260, koji sigurno nije potpuna brojka.

Možemo reći da u hrvatskome nakladništvu nema mnogo knjiga koje se na ovaj način bave Prvim svjetskim ratom. Smatramo da je to vrijedan doprinos poznavanju naše zavičajne povijesti, ali i povijesti Prvoga svjetskog rata u Hrvatskoj uopće. S pijetetom se sjećamo žrtava Prvoga svjetskog rata koji je na našoj civilizaciji ostavio dubok i bolan ožiljak. Kada je počeo prije 104 godine, nitko nije očekivao da će to biti sukob svjetskih dimenzija koji će prouzročiti tolika razaranja i patnje ljudi dotad neviđenih razmjera u povijesti čovječanstva. Desetci milijuna mrtvih i ozlijeđenih nisu doveli do trajnoga mira nakon njegova završetka.

Ovom prilikom želimo odati počast svim sudionicima ove svjetske tragedije, posebno vojnicima iz bivšega kotara Dugo Selo koji su ostavili svoje kosti na raznim bojištima i podnijeli veliku vojničku žrtvu. Još prije nekoliko godina literatura o Prvome svjetskom ratu i hrvatskome sudjelovanju u tome velikom sukobu bila je vrlo oskudna. Malo se pisalo na ovu temu bez obzira na to u kojoj je državnoj zajednici bila Hrvatska. Tek se približavanjem stote obljetnice toga dotad najvećega vojnog sukoba u povijesti uočila potreba za osvjetljavanjem mnogih znanih i neznanih aspekata sudjelovanja hrvatskih vojnika u austrougarskoj vojsci.

U proteklih je nekoliko godina objavljen popriličan broj knjiga i znanstvenih radova koji su napokon obradili ovu pomalo zaboravljenu povijesnu temu. U prilog tomu ide i ova zavičajna knjiga kao jedna posebnost koja riječi i slikom prati ratne putove dijela hrvatskih vojnika. Knjiga se može nabaviti u Gradskoj knjižnici Dugo Selo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije