UVODNIK NOVOG BROJA

O Pearl Harboru 1941. na hrvatskom jeziku dosad ništa ozbiljno

VP
05.04.2018.
u 11:51

Jedna od svjetskih tema, koja je presudno dugoročno utjecala i na ishod Drugoga svjetskog rata, svakako je japanski napad na SAD u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine.

Ne znam koliko je puta već naglašavano u mnogim razgovorima i člancima kako je hrvatska historiografija jako oskudna, odnosno kako postoji niz tema koje još nisu obrađene, koje u člancima i posebno u knjigama nisu još ugledale svjetlo dana. To se najviše odnosi na mnoge teme iz hrvatske povijesti, ali i iz svjetske povijesti.

Jedna od svjetskih tema, koja je presudno dugoročno utjecala i na ishod Drugoga svjetskog rata, svakako je japanski napad na SAD u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine. Ako malo zavirite u kataloge naših knjižnica, ne samo da ne možete naći neki ozbiljniji domaći tekst ili knjigu na ovu temu, nego čak nema ni prijevoda na hrvatski jezik nekog kvalitetnog izdanja, recimo s engleskog jezika.

Primjerice, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svojem fundusu ima samo jednu knjigu na ovu temu, i to na engleskom jeziku iz 1962. godine, dok Knjižnice Grada Zagreba imaju samo prijevod jedne omanje knjige iz daleke 1977. godine. Tu je još jedan kratki članak koji je dio enciklopedije za djecu, te nekoliko filmova na DVD-ima, dakako opet engleske provenijencije, i to je sve što se kod nas može naći na ovu temu. Oskudno, jako oskudno.

Ovu je temu svojom najnovijom knjigom upravo popunio naš domaći vrsni autor Zvonimir Freivogel, koji je za travanjski VP, kako vidite, u najvažnijim crtama opisao kako se odvio događaj u Pearl Harboru 7. prosinca 1941., a što je najdetaljnije opisao u svojoj istoimenoj knjizi, upravo objavljenoj na tri jezika (hrvatski, engleski i njemački), u kojoj je uz detaljnu povijesnu raščlambu događaja i obilje fotografija iznio i niz tehničkih detalja zrakoplova i brodovlja obiju zaraćenih strana, po čemu se knjiga razlikuje u odnosu na mnoga dosadašnja izdanja i na engleskom jeziku. Freivogel fino zaključuje: „Pearl Harbor je ujedinio SAD, kao svojedobno Alamo u ratu protiv Meksika, i Amerikanci su krenuli u rat protiv sila Osovine. Američka industrija počela je proizvoditi ogromne količine oružja, ratnih tvoriva, zrakoplova i brodova te je bilo samo pitanje kada, a ne hoće li Japan biti bačen na koljena. Kako je poslije samog napada izjavio japanski admiral Yamamoto: 'Probudili smo diva koji je spavao'.“

U ovom broju VP-a autorski se, nakon duljeg vremena, opet pojavio naš vrsni stručnjak za oružje i odličan pisac Dubravko Gvozdanović. Za ovaj je broj izabrao obraditi MAS-38, prvu uspješnu francusku kratku strojnicu čiju je povijest isprepleo i s likvidacijom talijanskog diktatora Benita Mussolinija i njegove ljubavnice Clare Petacci u travnju 1945. godine. Naime, talijanski komunisti su upravo ovom francuskom strojnicom nakon zarobljavanja brzinski likvidirali Mussolinija i ljubavnicu koji su pod okriljem njemačkih snaga u povlačenju pokušali pobjeći iz Italije u Švicarsku.

Tu je i izvrstan tekst o Muslimanskom bratstvu u okviru turbulentnog Bliskog istoka, pa nastavak naše sage o križarima, novi odličan materijal iz pakračkog muzeja, više nego aktualna analiza Mirka Bilandžića o britansko-ruskim obavještajnim odnosima…

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije