GODIŠNJICA

Obilježena 80. godišnjica pogibije prvog savezničkog zrakoplovca na Visu u Drugom svjetskom ratu

Despot Infinitus
28.08.2024.
u 09:07

Ratni aerodrom na Visu odigrao je 1944.-1945. godine važnu ulogu u kritičnim trenucima obrane ovog otoka od njemačkog napada

Na otoku Visu u petak 5. srpnja održana je komemoracija povodom 80. godišnjice pogibije prvog savezničkog zrakoplovca na otoku Visu u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom organiziran je prigodni program, a posjetitelji su mogli pogledati izložbu, poslušati priče o događajima iz travnja 1944., poslušati izvedbe viške glazbe i zbora... U Visu i Komiži prije dvije godine predstavljena je knjiga "Vis - posljednja nada" autora Danijela Frke u nakladi Despot Infinitusa. Ratni aerodrom na Visu odigrao je svoju važnu i značajnu ulogu u kritičnim trenucima obrane ovog otoka od njemačkog napada. Brojke o aktivnostima vezanim za aerodrom same po sebi govore o njegovoj važnosti koju je imao ne samo za branitelje Visa, već i za savezničke i naše zrakoplovce koji su sa njegove poletno-sletne staze polijetali u napad na okupirane dijelove naše zemlje. Konačno, on je neosporno zaslužan za spašavanje velikog broja savezničkih zrakoplovaca, prvenstveno američkih i britanskih, kojima je on predstavljao posljednju slamku spasa od pada i strašne smrti u dubinama Jadrana. Koliko je točno viški aerodrom spasio života vjerojatno nikada neće biti poznato, jer su sačuvani podaci nepotpuni. Pa ipak, i iz sačuvanih dokumenata brojke o prisilnim slijetanjima dovoljno su impresivne, iako posve sigurno nisu potpune.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/vis-posljednja-nada-raf-station-vis-1944-1945/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije