NOVA KNJIGA

Njemačke špijunke u Drugom svjetskom ratu

Despot Infinitus
17.04.2024.
u 14:42

Glavna njemačka obavještajna služba Abwehr i tajna SS-služba najveći dio aktivnosti posvećuju otkrivanju savezničkih agenata

Povijest špijunaže stara je koliko i povijest ratnih sukoba. Prve zapise o aktivnoj ulozi žena u špijunaži susrećemo već u biblijskim tekstovima. Angažiranost „slabijega spola” u špijunskim aktivnostima prema motivima može se razvrstati u tri velike skupine.

U prvoj su bile žene „sumnjiva morala” s neskrivenom željom za novcem koji bi im omogućio lagodan i luksuzan život. Jedna stara španjolska poslovica kaže: „Muhe ne ulaze u usta ako su ona zatvorena”. Zato špijuni općenito ne vole „zatvorena usta“ i sve će učiniti da ih otvore i čuju ono što žele saznati. Brojni su primjeri u kojima lijepa i inteligentna žena u strastvenu ljubavnom zagrljaju gotovo uvijek uspijeva „otvoriti usta” muškarcu, kao što nam svjedoči i priča o Samsonu i Dalili. Žensko tijelo pokazalo se kao najbolji „ključ” za otvaranje sefova u kojima su pohranjene najveće državne tajne.

Drugu skupinu predstavljaju žene koje su se odlučile za špijunsku aktivnost zbog iskrena domoljublja, a neke i iz religijskih razloga, što im je omogućavalo nadilaženje svih iskušenja i opasnosti te visokorizične aktivnosti. U trećoj su skupini avanturistice s karakterom amazonki. Sve su one, bez obzira na motivaciju, iskazale odvažnost i izdržljivost, bile su dobro prekaljene za odolijevanje u svim situacijama, naučile su živjeti u sjeni vlastite prošlosti i pod lažnim imenom. Iako se radilo o osobama „slabijega spola” mnoštvo špijunki bilo bi kažnjeno smrtnom kaznom u slučaju otkrivanja provođenja špijunskih aktivnosti. Od XVII. stoljeća svjedočimo sve zauzetijem angažmanu žena u obavještajnom radu.

Danas je sve više žena u obavještajnim službama velikih sila, poput američke CIA-e, ruskog SVR-a, engleskog MI 6, francuskog DGSE-a i izraelskog Mossada. U Francuskoj je svaki četvrti agent žena. U Mossadu 40 % snaga čine žena. Prvu školu za ženske špijune osnovala je Elsbeth Schragmüller, agentica Abteilunga III b u Antwerpenu tijekom Prvog svjetskog rata. Dobar poznavatelj Mossada Michel Bar-Zonar ističe neke prednosti ženskih špijuna. Kao prvo, smatra da imaju manji ego nego muškarci. Manje su sumnjive ako su udane i imaju djecu. Žene su, ističe BarZonar hladnokrvnije te imaju bolju intuiciju i veću sposobnost improvizacije. Ruski KGB prvi je počeo primjenjivati bračne parove. Prema ruskim autorima, tako se izbjegava kaotični seksualni život ako je agent izoliran.

Među poznatim špijunskim parovima spomenimo bračne parove Rudolfa i Ursulu Hamburger te Juliusa i Ethel Rosenberg. Izuzeci nisu ni agentica CIA-e Jonna Mendez i njezin suprug Tony Mendez u američkoj obavještajnoj službi. U Drugom svjetskom ratu bilo je angažirano više žena špijuna nego ikada dotad u povijesti ratova. U Europi je najveći broj agenata bio fokusiran na Francusku, ponajprije zbog njezinog strateškog položaja u odnosu na Englesku. Britanski cilj bila je logistička potpora pokretu otpora u Francuskoj, ali i spašavanje vlastitih pilota kada su bili prinuđeni padobranima potražiti utočište u Francuskoj. Istina, na početku je pokret otpora RIF (Résistance intérieure française) bio frakcioniran na više skupina različitih političkih stavova. Jean Moulin, čovjek od povjerenja generala de Gaullea, ostvario je njihovo ujedinjenje. Nažalost, bio je žrtva izdaje. Nakon uhićenja ubio ga je Gestapo.

Uprava za specijalne operacije (Special Operations Executive (SOE)) bila je britanska tajna služba tijekom Drugog svjetskog rata. Cilj joj je bilo potpomaganje pokreta otpora u europskim zemljama pod njemačkom okupacijom. Tvorac SOE-a bio je stari lisac Winston Churchill, tada na položaju predsjednika britanske vlade. Odredio je misiju te organizacije riječima: „A sada, potpalite vatru u Europi!” („And now go and set Europe ablaze!”). Agenti SOE-a trebali su se svim sredstvima boriti protiv njemačke ratne mašinerije; misija je uključivala regrutiranje i obuku novih članova pokreta otpora, sabotaže, obavještajni rad na terenu itd. SOE je bio operativan od 22. srpnja 1940. Raspušten je 30. lipnja 1946.

Izvadak iz knjige „Žene špijuni – od biblijskih narativa do današnjih dana“, autora dr. sc. Vojislava Maksimovića (+), u nakladi Despot infinitusa.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/zene-spijuni-od-biblijskih-narativa-do-danasnjih-dana/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije